Nu er der igen en journalist, der har fundet ud af, at lægerne både overser sygdomme (her angst) og fejldiagnosticerer. Hvor er det dejligt, at det kommer frem i lyset, så der bliver fokus på det, så der er en chance for, at der bliver taget hånd om alle dem, der har brug for hjælp.

Nyhedsbrev 29-4-2009

Kære nyhedsbrevmodtagere!

Nyhedsbrev indhold:

  1. Praktiserende læger overser angst.
  2. Skjult angst skal frem i lyset
  3. Lidt til eftertanke

 

1) Praktiserende læger overser angst

Titusindvis af danskere er plaget af alvorlige angstlidelser, men de færreste får den rette diagnose og behandling. Læs mere (Forældet link)
Politikken.dk Nyhedsbrev on 29-4-2009

Nu er der igen en journalist, der har fundet ud af, at lægerne både overser sygdomme (her angst) og fejldiagnosticerer. Hvor er det dejligt, at det kommer frem i lyset, så der bliver fokus på det, så der er en chance for, at der bliver taget hånd om alle dem, der har brug for hjælp. Det er 350.000 der har dette problem omkring angst ifølge artiklen.Når lægen overser angst, er det bl.a. dem, der er udsat for overgreb – f.eks. de mobbede, de voldsramte, det kommer til at gå ud over. Voldsramte er jo angst, og helt forståeligt, når man er udsat for overgreb – vold også den psykiske vold giver det angst.
Det jeg allermest ville ønske, det var, at de i det offentlige system (læger, sagsbehandlere i kommunen, politi osv.) begyndte at tage borgerne alvorligt og tro på det, de siger, i stedet for at tro på det alt for ofte forkerte, der står i journalerne eller tro på holdninger og normer. Så kommer de til at danne et helt galt indtryk af borgeren, og dermed kan det ikke undgås, at der kommer en fejldiagnose og dermed fejlbehandling. Det hjælper ikke på volden heller ikke den psykiske vold, at give medicin for hjerteproblemer eller lungeproblemer. Hjertet og lungerne fejler reelt ikke noget. Det er angsten der giver en adrenalinreaktion og dermed at hjertet slår hurtigere og at vejrtrækningen øges. Når man igen ikke er angst, så holder hjerte- og lungesymptomerne op.
Da jeg ved dette, så tager jeg det alvorligt, som borgerne fortæller mig, fordi jeg ved, at det er det, der er omme bagved de fysiske symptomer, der er det reelle problem – altså her angsten.
Det er en problematik, som jeg ser meget ofte i min klinik. Når det er de voldsramte, de mobbede eller udsat for en med psykopatiske træk – psykisk vold, så er det meget meget ofte, at der stilles en helt gal diagnose. Den voldelige er god og velfungerende, når det handler om at vise lægen, hvordan den voldelige er. Det der ligger bagved volden inden for hjemmets fir væge, det kommer ikke frem. Så den der er udsat for volden, der ser lægen ikke sandheden.
Jeg har set flere, der er blevet fejldiagnosticeret som skizofrene, fordi de er gået til lægen og sagt sandheden om volden. Det tror lægen ikke på, og lægen mener, at det er vrangforestillinger, og dermed kommer diagnosen skizofren. Så bliver den vold de er udsat for ikke taget alvorligt og dermed heller ikke behandlet, men de får medicin og den samtaleterapi, de evt. vil få vil blive fordrejet, da den voldsramtes sandhed om volden, vil blive betragtet som vrangforestilling.Og når det først står i journalen, så er det nærmest umuligt at få ændret. Der er nogle få, der har fået det ændret, men de fleste bibeholder den falske diagnose og dermed fejlbehandlet og tunge tunge borgere for systemet. Det koster mange mange penge, at de går med en fejldiagnose.
Men det kan også som i artiklen blive set på, som de rent fysiske symptomer, og så heller ikke blive behandlet for de overgreb – den vold, de er udsat for. De bliver så uden hjælp sendt hjem igen til den voldelige og mere vold.
Der er så mange borgere, der i det offentlige system ikke bliver taget alvorligt, og det skader både den enkelte men også samfundet som helhed. Der bliver så mange sygemeldinger og de ender på førtidspension, hvor volden og overgrebene fortsætter og ofte bliver endnu værre, fordi den voldelige nu bliver bekræftet i, at det er rigtigt, at det er den voldsramte, der er den, der er galt på den, vedkommende er jo den syge.Men det er jo helt forkert. Det er den voldelige selv, der har ansvaret for sine handlinger og har reelt intet med den volden går ud over. Det er den enkelte, der helt alene med sig selv har ansvaret for sine egne handlinger både de fysiske som de psykiske handlinger – tanker, hvad man siger og gør.

 

2) Skjult angst skal frem i lyset

Angst er en af de største psykiske lidelser men ofte skjult, selvom den koster samfundet og den enkelte dyrt. Nu skal angsten frem i lyset og behandles tidligt…. Læs mere
Nordjyske fr 03-10-2008
Her er også en artikel om angst, der er skrevet for ½ år siden.

 

3) Lidt til eftertanke

Dagens Medicin ma 15-9-2008

Praktiserende læger undgår samtaleterapi
Mange praktiserende læger taler slet ikke med patienter om psykiske problemer. Det er konklusionen i ph.d.-afhandling, der efterlyser fælles brug af teori og bedre organisatoriske rammer for samtaleterapi.
Læs mere

 

Psykisk syge begår selvmord under indlæggelse
Et tocifret antal skizofrene og depressive borgere tager hvert år livet af sig selv, mens de er indlagt på en psykiatrisk afdeling.
Læs mere

Dagens Medicin 05-09-2008 06.31

Angstbehandling kan skaffe 10.000 flere til arbejdsmarkedet
Mangel på arbejdskraft er ifølge regeringen den største trussel mod dansk økonomi lige nu. En effektiv angstbehandling kan løse en stor del af problemet, viser nye beregninger
Læs mere

 

Hvor skal man gøre af sin vrede
DEBAT: Det offentlige sundhedsvæsen udhules, og forskellen mellem rig og fattig øges. Vi får i stigende grad sværere ved at leve op til vores lægeløfte
Læs mere – link forældet

Gad vide om de også tænker på den angst som voldsramte har og den angst som dem, der er udsat for en psykopat har? Eller om voldsramte stadig vil blive diagnosticeret som skizofrene?Selv om den rette diagnose ville være PTSD. Post Traumatisk Stress Syndrom (disorder) med den deraf følgende angst, som skal behandles.
Ja ja! Der er mange urimeligheder og problemer i vores måde at behandle hinanden på i Danmark. Tænk hvis der var lidt flere der fik øjnene op for, at den måde jeg behandler på, at den kunne hjælpe en masse tilbage på arbejdsmarkedet, hvis der blev givet penge til det.Jeg har så mange henvendelser fra voldsramte eller folk udsat for psykopater, som ingen penge har til behandling, fordi netop den voldelige og psykopaten er den, der har magten og kontrollen over, hvad pengene bliver brugt til også den ramtes penge.
Ingeniørens Nyhedsbrev ti 02-09-2008 15:07Vi spiser medicin for milliarder, uden at lægen aner, om det virker
Medicinalindustrien tjener milliarder af kroner på, at lægerne udskiver medicin til helt andre sygdomme end dem, som patienterne fejler, og myndighederne har intet overblik over hverken omfang eller effekt. Det kan skade patienterne, advarer professor, der opfordrer politikerne til at gribe ind.

 

De kærligste hilsner
Til alle jer dejlige og vidunderlige mennesker derude i det ganske land. I må gerne sige fra overfor vold, og I må gerne tro, at I alligevel er gode nok – elskede bare fordi I er til – er født.
Fra Lise

Lisegården
En lise for krop og sjæl
trivsel for dig og dine omgivelser

Med venlig hilsen
Læge Lise Seidelin
mobiltelefon 24 22 16 22
mail: lise@lisegaarden.dk
Hjemmeside: lisegaarden.dk

 

Tilbage til Blog

1 kommentar

  1. Hvor er det svært at være praktiserende læge, have den holdning, at patienten ikke ved bedst, og så tro, at man kan hjælpe patienten.
    Det må virkelig være svært at have det sådan. Men det er den alt for almindelige holdning hos læger.

    Heldigvis er der også læger, der hører tror og tager patienterne alvorligt. Bare det i sig selv hjælper patienten.

Skriv et svar