”Hundehvalpen” som et handlingsmønster

”Hundehvalpen” som et handlingsmønster

”Hundehvalpen” som et handlingsmønster

Anna ca. 4 uger

”Hundehvalpen” er en af de ubevidste psykiske mekanismer, vi alle har mere eller mindre. Især når vi er udsat for mobning, Janteloven, overgreb, vold, en psykopat, osv. osv. kan den virkelig ofte ses hos den udøvende.

Den psykiske mekanisme er, at når vi ”løber væk” – flygter fra en udøvende, så løber den udøvende efter os – ligesom en hundehvalp. Men løber vi hen mod den udøvende, så løber den udøvende væk fra os – ligesom en hundehvalp.

Den udøvende vil ikke miste kontakten. Derfor løber den udøvende efter os. Mens når vi løber hen mod den udøvende, så bliver de bange for nærhed, forpligtelser, sandheden, osv. osv. Derfor løber de væk fra os.

Vi selv kan have den samme mekanisme. På den måde kan man ligesom skiftes til at løbe den ene og den anden vej. Man får så et on/off forhold. En dans uden lige som er dårlige ikke kun for os, men også for den udøvende.

”Hundehvalpen” som et handlingsmønster

Hvordan stoppes handlemønsteret?

For at stoppe denne hundehvalpeleg, så skal vi i gang, ligesom hvis det reelt var en hundehvalp. Altså vi skal bryde den “dans”  vi danser med den udøvende. Jeg bruger acceptprocessen, det virker utroligt godt. Så man kommer til at hvile mere i sig selv, og dermed ”står stille”, melder klart ud, hvad man vil og ikke vil, og give den anden lov til at tage sine egne valg. Jeg ved, hvor svært det er, men med øvelse så kommer det.

Det er utroligt, som den udøvende kan ændre sig, når man ikke længere leger hundehvalpelegen.

Så når jeg kan og andre kan, så kan du også. Det starter inden i dig, med at du lærer at stå ved dig selv inden i dig, så kommer det også overfor den udøvende. Start med at øve dig på noget let – f.eks. en hundehvalp, så kan du øge sværhedsgraden, så kan du til sidst. Det er bare så dejligt.

 

Tilbage til acceptprocessen