“Vulkanen”

 Vulkanen er det, jeg betegner, det at vores temperament løber over – alle de frustrationer og ubehagelige ting, vi har været ude for, de løber over.

Vi har som mennesker en fortrængnings- og fornægtelsesmekanisme, som er helt ubevist. Når der er noget, der er for svært for os, så helt ubevidst, så fortrænger vi tingene for at kunne klare livet. Det sker især, når vi er udsat for mobning, Janteloven, overgreb, vold, en psykopat, osv. osv. osv. alle de ting, som er svære for os at takle.

Jeg plejer at beskrive det, som at vi lægger det ned i en psykisk byld, hvor vi så lægger låg på. Låget kan være tykkere eller tyndere, men jo mere vi fornægter, fortrænger og skubber tingene væk, ikke vil have med dem at gøre, jo tykkere bliver låget. Og ja, så kan vi fungere i dagligdagen.

Men!

Men!

Men!

Alt det der er ”fejet ind under gulvtæppet” – lagt ned i den psykiske byld, det ligger der, og når der kommer nok af det, så begynder det at gøre skade. Det kommer ud i ukontrollerede udbrud, eller helt malplacerede hentydninger om dette er hint, osv. Altså man kan beskrive det, som at den psykiske byld bliver for stor og der kommet en vulkan op, fordi trykket var for stort. Det letter og så klarer vi den lidt igen, hvor tingene fungere for os, men det er kun midlertidigt, for problemerne er der jo stadig nede i den psykiske byld.

Så det vi kan gøre, er, at vi helt bevidst holder fokus på de ting, vi har fortrængt – som jeg skrev om i går. Når vi holder fokus på det, der er i den psykiske byld, så gør vi faktisk det, at vi helt kontrolleret prikker hul gennem låget til den psykiske byld, og så kommer vulkanen igen i gang. Men nu ved vi, hvad det er, vi har med at gøre, så det er en bevidst proces, som vi selv styrer.

Jo mere vi så holder fokus, jo værre vil det blive for os, fordi vi ser og mærker vulkanen. Nu er det så om at få tørret op. Her bruger jeg så acceptprocessen, så bliver der rigtigt grundigt tørret op. Og så begynder vi at få det reelt godt, netop fordi der bliver tømt ud i den psykiske byld i stedet for, at vi putter mere og mere ned i den.

Så når jeg kan og andre kan, så kan du også. Jeg skal gerne hjælpe dig med det, hvis du ønsker det. Det er så dejligt at se et andet menneske få det bedre og bedre og bedre.

 

 

SV: “Vulkanen”
17/05/2015  af Jonny Jensen
Hvor ER det flot beskrevet 😀 . Jeg har efterhånden en del “bylder” 🙁 🙂 . Jeg beholder låget på dem endnu 😀 , er lidt bange for vulkanen og evt en efterfølgende katastrofe 😀 Men tænker meget på det der er under lågene. :/ men “det går nok” 😉
  SV: “Vulkanen”
17/05/2015  af Lise Seidelin
Kære dejlige Jonny!TAK for endnu et godt indlæg. Hvor er det helt forståeligt, at du er bange for det ukendte. Det er helt almindeligt. Vi tror det gode der kommer er farligt. Hvor jeg dog kender det.Men gør man det rigtigt, altså med f.eks. acceptprocessen, så forsvinder “bylderne”, når man tør se på dem. Det er det, der er hele fidusen.Held og lykke med dig, dine og dit.

De kærligste hilsner
fra Lise

Tilbage til Blog
Se mere om billedet under Billeder