Vreden og hadet skader den, der har vreden og hadet

Vreden og hadet kommer ofte, når vi er udsatte for livets negative sider. Altsånår vi er udsat for: Janteloven, mobning, overgreb, vold, en psykopat, osv. osv. Så bliver vi oftest så vrede over, at den anden er sådan, som vedkommende nu er. Vi begynder hurtigt at hade den eller dem, der har negative sider. Nogle gange skælder vi dem ud. Andre gange lader vi det gå indad, og synes vi selv er så forkerte. Og den anden skal nok sørge for, at vi får at vide, at det er vores skyld. Vi bliver bebrejdet den andens negative sider og beskyldt for, at det er os, der er sådan, som de selv er, altså projektioner. Det bliver værre og værre og værre.

Der går ikke lang tid, så begynder vreden og hadet at tære en op. Vores egne negative sider bliver endnu sværere at takle, og vi får det værre og værre og værre. Vi får stress, depression eller angst.

Det der så alt for ofte sker, er, at vi begynder at lave negative fantasier om den anden. Vi forstørrer problemerne, og så begynder psykosen at vise sig. Vi kan ikke mere skelne, hvad der faktisk er rigtigt, hvad der er sand, og hvad den anden faktisk gør og ikke gør. Virkelig destruktivt for os selv.

Vi skal den modsatte vej af vreden og hadet

Så når vi har et had og en vrede i os, så skal vi den modsatte vej. Altså vi skal se hadet og vreden i øjnene, at det ligger inden i os selv. Det skader ikke den anden, og det ændrer slet ikke den anden i en positiv retning, at vi hader den anden og er vrede på den anden, begynder at skælde den anden ud..

Det kan godt være at vores had og vrede er helt rimelig og berettiget, men det er stadig inden i os selv, at hadet og vreden ødelægger. Så det er derinde, vi skal gøre noget ved den. Det har reelt slet ikke noget med den anden at gøre. Vi kan lade være med at lade os påvirke. Jeg ved godt, det er utroligt svært, men det er stadig os selv, det går ud over, det had og den vrede vi føler.

Jeg bruger acceptprocessen til at vende denne udvikling, så det kommer til at være rart inden i os og godt for os. Det glæder mig altid, når jeg kan se en anden begynder at bruge acceptprocessen og så begynder at finde vej til at have det godt.

 

Se mere her: Vrede, had, frustration, irritation – ændring af psykopaten

 

Tilbage til Blog

Skriv et svar