Ved du, hvad sandheden er?

Når vi er udsat for Janteloven, mobning, overgreb, vold, en psykopat, osv. så er sandheden nogle gange noget underligt noget. Det den udøvende siger, påstår den udøvende er sandt. Det lyder sandt, og mange gange så kan der jo også være noget om det. Den udsatte har jo også sine fejl og dårlige sider. Så ved du, hvad sandheden er?

Men!
Men!
Men!

Der er også to sandheder

Det der er sandt for en, behøver ikke være sandt for en anden. Selv om to personer har haft præcis den samme oplevelse, så kan der godt være to måder at se det på og dermed også to sandheder. så ved du, hvad sandheden er?

Ser vi på en mønt. Så er det en mønt, men det er også en side med plat og en side med krone. Holder man mønten mellem sig og ser på hver sin side af mønten, så kan den ene se krone og den anden se plat, men det er stadig den samme mønt, de ser på.  For den ene er det plat, der er sandheden, og for den anden er det krone, der er sandheden. Og de har begge ret, og de har begge uret, og det er stadig den samme mønt, de ser på.

De har begge ret, fordi det de faktisk ser er det, de faktisk ser henholdvis plat og krone. Men de har også begge uret, fordi de ser ikke det, den anden ser, og kan dermed ikke sige, hvad den anden ser, og dermed heller ikke påstå, at det de ser, er sandt for den anden.

Det gælder ikke kun en mønt, men det gælder i mange af livets aspekter.

Sandheden kan også ændre sig gennem tiden.

En person kan påstå, at jorden er flad, og en anden kan påstå at jorden er rund.

Den der har set jorden langt ude fra rummet, ved, at jorden er rund. Og derfor er det sandheden for den person.

Men den person der ikke har gjort det, kan have den tro, at jorden er flad. Det troede man også i gamle dage. Og ja! Det var sandt dengang, ligesom det er sandt i dag for den, der umiddelbart ser på jorden, så ser den jo flad ud.

Psykopater kan ændres

Hvis vi tager et eksempel, som jeg tit og ofte støder på, så er det, at man skal gå fra en psykopat, for psykopaten kan ikke ændres. Mens jeg siger, at nogle psykopater kan ændres, mens andre ikke kan, og at man under alle omstændigheder skal lære at takle det negative i livet, sådan er livet, og dermed også skal lære at takle psykopaten.

For nogle er det sandt, at man ikke kan ændre psykopater. For andre er det sandt, at man kan ændre psykopater. Det kommer meget an på, hvad de hver især har oplevet i livet.

Men i det her tilfælde kommer det også meget an på, hvad normen og holdningen er i samfundet, vores kultur, hvilken gruppe af mennesker man er sammen med, og hvad deres holdning er.

Så du kan vide, hvad der er sandt for dig, og jeg kan vide, hvad der er sandt for mig. Men vi kan aldrig med sikkerhed vide, hvad der er sandt for en anden person. Der er så mange ting, der spiller ind.

Vi kan tyde og tolke på, hvad andre siger og gør.

Vi kan have en fornemmelse, og vi kan ud fra normen, og hvad der nu ellers er, vi kan slutte noget ud fra, tro noget om en anden. Men vi kan kun gætte på, hvad der sker hos en anden person. Og vi kan slet ikke vide med sikkerhed, hvad den anden person har af sandhed.

Vi ved kun, hvad sandheden er for os selv, hver især.

Husk nu, at lige meget hvad andre siger og gør, så er din sandheden for dig rigtig, og at du er et dejligt og vidunderligt menneske, elsket bare fordi du er til – er født. Intet andet. Det er en holdning. Det må du gerne tro på, så det bliver din sandhed.

For når jeg kan og andre kan, så kan du også.

 

Tilbage til Blog

Skriv et svar

Din emailadresse bliver ikke offentliggjort. De markede felter skal udfyldes

Send kommentar