Der er både gode og dårlige vaner, og vi har alle både gode og dårlige vaner, hver på sin måde. Ingen har kun gode vaner, alle har også dårlige vaner.

Men når vi er udsat for Janteloven, mobning, overgreb, vold, en psykopat, osv. osv. osv. så synes vi, at det kun er negative vaner, vi er udsat for, og ofte også at vi selv kun har negative vaner. Det er, som om at alt bliver negativt. Det er som om, de dårlige vaner overtager det hele. Det ender alt for ofte med, at vi slet ikke kan se noget godt og positivt i vores liv. Vi ved godt, at det er der, og at vi er gode til dette eller hint, men det er som om, der slet ikke er noget godt, der tæller.

Hvor jeg dog kender det. Ikke bare fra klinikken, men også fra mig selv. Jeg lærte som barn, at jeg var forkert, det var som om, alt hvad jeg gjorde var forkert. Der var aldrig noget rigtigt, noget der var godt, noget jeg kunne blive rost for, osv. Jeg kunne ingenting, duede ikke til noget. Selv da jeg tog embedseksamen og blev læge, mente jeg, at jeg ikke duede til noget. Men det var en vane. Det var slet ikke rigtigt. Jeg kunne jo en masse. Men min mor ville ikke have, at jeg kunne noget, for så var hun ikke den eneste, der fik opmærksomhed. Som hun sagde, da de gav en fest, fordi jeg var blevet læge, at så var det næste jo, at jeg skulle være overlæge. Altså selv om jeg var blevet læge, så var jeg stadig ikke god nok, jeg var stadig forkert. Vanen fortsatte.

Det jeg derefter gjorde inden i mig, var, at jeg tænkte, og når jeg så er blevet overlæge, så skal jeg være professor, inden jeg er god nok, og hun vil elske mig. Altså at det ville hun aldrig komme til, lige meget hvor meget jeg præsterede for at leve op til det, hun ville have, jeg gjorde, for at hun skulle elske mig. Hvor er det sørgeligt, men sådan har min mor det. Hun er jo også ”bare” et menneske med sine gode og dårlige sider – hendes vaner. Og det har jo reelt intet med mig at gøre. Så jeg er rigtig, god nok og dygtig. Det er bare så dejligt.

Så når jeg kan og andre kan, så kan du også ændre din dårlige vane, så du får det godt. Det er bare så dejligt, når det sker. Jeg bruger acceptprocessen. Det er utroligt at se, hvor godt den virker.

 

Tilbage til Blog

 

Se mere om billedet under Billeder

Skriv et svar

Din emailadresse bliver ikke offentliggjort. De markede felter skal udfyldes

Send kommentar