En rapport skrevet af 9. klasses elever – Vold mod kvinder. En god og meget fin rapport, der flot beskriver, hvordan det er at være voldsramt.

God læselyst

Elever: Charlotte Jørgensen, Nanna Pedersen & Trine Mogensen.

 

Rapport – Vold Mod Kvinder

En rapport skrevet af 9. klasses elever. En god og meget fin raport, der flot beskriver, hvordan det er at være voldsramt.
God læselyst

Elever: Charlotte Jørgensen, Nanna Pedersen & Trine Mogensen.

Emne: Vold Mod Kvinder. Afleveres: d. 12. oktober 2007.

Vejleder: Birgit Vansgaard Andersen. Skole: Hoptrup Efterskole.

 

 

Indhold:

Indledning.

Problemformulering.

De 6 voldsmåder:

-Fysisk vold.

-Følelsesmæssig eller psykisk vold.

-Materiel vold.

-Seksuel vold.

-Verbal vold.

-Økonomisk vold.

Tegn ved et voldeligt ægteskab.

Krisecenter i Danmark.

-Interview med Århus Krisecenter.

Hvordan man kommer ud af et voldeligt forhold:

Støtteorganisationer i Danmark for voldsramte kvinder.

Skaden der sker ved børn, når deres mor bliver slået.

Straffen for vold.

Spørgeskema om vold mod kvinder.

Filmanmeldelse.

14 krav til verdens regeringer.

Statistikker.

Interview med læge og forfatter, Lise Seidelin.

Konklusion.

 

 

 

 

-Vold mod kvinder foregår overalt verden – på tværs af rigdom, race, religion, og kultur.

Indledning.

Vi har om vold mod kvinder, og det har vi valgt fordi vi synes det er et utroligt spændende emne og fordi man burde vide mere om det, da det er så udbredt over hele verden. Vi vil gerne finde ud af hvad man kan gøre for at hjælpe, og evt. stoppe det, hvilke forme for vold der findes og tal og statistikker inden for emnet. Vi synes det er uacceptabelt at mænd slår kvinder og omvendt, og at man nogle steder ikke gør en større indsats for at stoppe det.

Problemformulering

 • Kan man se på et ægtepar, hvis der foregår vold imellem dem?
 • Hvad er et krisecenter, og hvilke regler er der?
 • Hvordan kommer man ud af et voldeligt forhold?
 • Hvor mange støtteorganisationer for voldsramte kvinder findes der?
 • I hvilke lande er det værst med vold mod kvinder?
 • Hvor mange kvinder i Danmark bliver der begået vold mod?
 • I hvor stor grad bliver børnene skadet, af at mor bliver slået?
 • Hvad er straffen for at begå vold mod kvinder?

De 6 voldsmåder:

-Fysisk vold som bl.a. betyder:

– at blive slået, skubbet til, forsøgt kvælertag og blive rystet fra og tilbage. At være udsat for vold med våben eller andre genstande. Få brændemærke at forskellige årsager, f.eks. ved at blive kastet hen af gulvet eller få sin hud gnedet op af noget. Blive forhindret i søvn, låst inde, og mordforsøg m.m.

 

-Følelsesmæssig eller psykisk vold som bl.a. betyder: – blive råbt ad, ens mand kritiserer en konstant, få fortalt at man er grim eller ubrugelig. Hvis manden optræder jaloux eller ekstremt kontrollerende, nægter at tale til hende eller krænke hende. Forhindre hende i at se familie eller venner, ydmyge hende foran børnene eller andre. Fortælle hende at hun er skør og burde indlægges, forfølge hende overalt, forhindre hende i at arbejde eller studere, m.m.

 

-Materiel vold som bl.a. betyder: – at ødelægge ting/hendes ting eller tvinge hende til at forlade hjemmet uden sine møbler og andre ting, gøre det svært for hende at få ny bolig (ikke ville realisere en fælles ejerbolig m.v.)

 

-Seksuel vold som bl.a. betyder: – at blive tvunget til sex, og former for sex hun ikke ønsker eller har lyst til, prostitution eller til at sove med vennerne, fuldbyrdet voldtægt m.m.

 

-Verbal vold eller trusler som bl.a. betyder: – at give trusler med at fjerne eller bortfører børnene, med selvmord, med at dræbe hende. Trusler med altid at kunne finde og skade hende, med at mishandle børnene og hende, eller at gå fra hende. True med at ødelægge hendes jobmuligheder eller hendes karriere m.m.

 

-Økonomisk vold som bl.a. betyder: – at nægte hende penge eller adgang til bankkontoen, lade hende tigge om hver en krone, kun give hende kostpenge og samtidig øde penge på sigt selv, kræve bilag for selv ligegyldige udgifter, true hende til at underskrive et lån. Spærrer hendes kreditkort, uden at fortælle hende det m.m.

Tegn ved et voldeligt ægteskab.

Ved de fleste tilfælde, er det ikke nemt at se tegn på et voldeligt ægteskab. Mange har udtalt, at de godt kunne se tegnene, da de vidste at der var blevet udøvet vold ved en af deres familiemedlemmer/venner. Tit virker ægteskabet helt fint udenpå, og alle smiler. Men tit kan volden også fremstå, ved at manden er meget kontrollerende, og har magten over konen/kæresten. F.eks. hvis man oplever at ens veninde ikke må så meget for sin mand, eller hvis manden tit svarer for konen. Han kan tit være bange for at hun vil røbe noget, eller bringe skam over ham ved at sige noget pinligt/forkert. At partneren virker dominerende, og får hende til at føle sig intet værd.

Krisecenter i Danmark.

Et krisecenter er et sted, som du kan søge til hvis du er i et voldeligt forhold. Der er 40 krisecentre i hele Danmark hvoraf de fleste af dem har døgnåbent. På krisecenteret er der medarbejdere, som vil hjælpe dig igennem det du har været ude for. Dørene vil være lukket døgnet rundt, så man kan føle sig sikker når man er på centeret. Men, der er nogle regler:

 • Man må ikke være stofmisbruger eller alkoholiker.
 • Man skal kunne tage vare på sin egne børn.
 • Man har tavshedspligt om hvem man møder på krisecenteret.
 • Man skal betale for at bo på krisecentret, det er forskellige priser fra center til center, men hvis du ingen penge har, kan man få tilskud eller få sat prisen ned til en rimelig pris, som man kan betale.

Hvert år søger knap 2.000 kvinder og 2.000 børn beskyttelse på et af landets krisecenter under LOOK (Landsorganisation af kvindekrisecenter)

-Interview med Århus Krisecenter.

Vi ringede til et krisecenter i Århus, som er et af de sikreste i Danmark. Der kommer der alt fra teenagepiger til kvinder i 70-års alderen med mange forskellige historier. Vi stillede dem et par spørgsmål angående vold mod kvinder, og vi snakkede med Ingelise, som er en døgnmedarbejder, der hjælper kvinderne med samtaler. Vi spurgte hende, om der var ventelister på deres krisecenter, og hun sagde, at hvis der ikke var plads, stillede man kvinderne om til et andet krisecenter i nærheden. Vi spurgte hende også, om man fulgte dem efter deres ophold på krisecenteret, hvor man kun kan være i 3 måneder, om det var ligegyldigt hvor meget vold der var begået mod en kvinde, før de fik lov til at komme på krisecenter, og Ingelise svarede, at alle kvinder der havde oplevet en form for vold, kunne komme ind, men til gengæld må de ikke have kvinder, der har et stofmisbrug eller er alkoholikere. Ingelise fortalte også, at det for det meste er kvinden selv, hendes familie, politiet eller socialforvaltningen, der melder det.

Hvordan man kommer ud af et voldeligt forhold:

Hvis du skal ud af et voldeligt forhold skal du være sikker på at du har et sted at tage hen hvor din kæreste ikke kan finde dig.

 • Du kan tage hen til venner, familie eller et krisecenter.
 • Det er forskelligt til hvilket center du tager til, men der er nogle hvor du kan være i et år.
 • Du kan anmelde din kæreste fra et krisecenter hvor der er nogle medarbejdere som vil hjælpe.
 • Du kan få krisepsykolog og så du kan få en normal tilværelse, som den du var vant til uden vold.
 • Du får beskyttelse så din voldelige kæreste eller mand ikke kan finde dig.

I hvilke lande er volden størst?

De underudviklede lande, som stadig er meget liberalistiske og mands scouvanistiske, er de værst ramte i verdenen med henblik på vold mod kvinder. De har ikke nogen lov imod volden og de ser det som en ære at kvinden skal have bank, hvis de har gjort noget forkert eller hvis de overhovedet ikke har gjort noget. I 2003 havde 79 lande nemlig ingen lovgivning om vold mod kvinder.

Ved en befolkningsundersøgelse viser det at 4 % af alle voksne kvinder (ca. 64.000) i Danmark, at de inden for det seneste år har været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. to ud af tre været udsat for vold fra deres nuværende eller tidligere partner. Omkring 41.000 kvinder bliver årligt slået af deres partner. En ud af ti kvinder over 15 er mindst én gang blevet udsat for fysisk vold fra en ægtefælle eller samlever.

Støtteorganisationer i Danmark for voldsramte kvinder.

Der findes mange støtteorganisationer.

Men den helt store er Amnesty Internationals.

Man kan også selv oprette sin egen støtteorganisation, så vi har ikke noget tal på hvor mange der er, da der hele tiden oprettes nye.

Men Amnesty er den mest brugte støtteorganisation i verdenen.

De hjælper imod henrettelse, vold mod kvinder og bare alt det der sker i verdenen.

De bliver støttet af mange store producenter, som lægger penge til at de kan få mennesker ud af fængslet.

 

Skaden der sker ved børn, når deres mor bliver slået.

Når man siger at det også går ud over børnene, når mor bliver slået, tror de fleste det er fordi de bliver udsat for fysisk vold. Men det kan også sagtens være psykisk vold. At et barn vokser op med, at opleve vold i sin dagligdag, og ikke se sin mor sige fra, f.eks. hvis moderen bliver ved faderen. På den måde vokser børnene op med troen om at, det er okay at slå mor, eller bare hvem som helst. At vold er okay. Også konflikter mellem forældrene skader, som f.eks. råben og skrigen. Barnet bliver frustreret og urolig. Hvis volden varer ved i længere tid, nedsættes moderens selvværd også hurtigt. Hun tror at hun er intet værd, og har derfor ikke så meget overskud til sine børn, da det kan gå hen og ligne en depression. På den måde får børnene også lavt selvværd, når de tror at forældrene ikke giver dem så meget opmærksomhed, pga. at de er dumme, uduelige m.m.

Straffen for vold.

Straffen kan variere meget, da det kommer an på hvor meget vold der er tale om, og hvilken slags. F.eks. giver det ikke særlig meget hvis han bare kalder hende grimme ting end hvis han brækker 3 ribben på hende. Derfor er det svært at sige hvad straffen kan blive, før man ved alle detaljerne i en bestemt sag.

Spørgeskema om vold mod kvinder.

Vi har lavet et spørgeskema, som vi gav til 8 drenge & 8 piger på Hoptrup efterskole, der omhandler vold mod kvinder, for at se hvor meget folk kender til det, og for at se om der er forskel på drenge og pigers svar inden for emnet.

Drengenes ser således ud:

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pigernes ser således ud:

 

 

 

Filmanmeldelse.

Titel: Enough

Instruktør: Michael Apteds Medvirkende: Jennifer Lopez & Billy Campbell.

Genre: thriller. Produktionsår: 2002

 

Slim arbejde på en cafe, hvor hun en dag bliver forsvaret af Mitch, fordi en anden fyr prøver at lægge an på hende. Det bliver starten på forholdet mellem de 2 og ikke længe efter kan man hører bryllupsklokkerne, og Slim er gravid med deres datter Gracie (Tessa Allen) Alt er idyllisk, indtil Slim en dag finder ud af at Mitch er hende utro. Hun konfronterer ham med det, men hans svar er en lussing lige på højre kind. Han mener at siden det er ham der tjener pengene, så laver han også reglerne. Det finder hun ikke sig i, og så får hun en knytnæve lige ved siden af hendes øje. ”Når du nu er så lykkelig, er det okay at have sådan nogle dage, se det som prisen for dit lykkelige liv,” siger Mitch inden han kører hen til sin franske elskerinde.

Inden længe kender de fleste i hendes omgangskreds til volden, også Mitch mor. Det foregår over en lang periode, hvor han truer både hende og datteren med tæsk, hvis de ikke bliver sammen med ham, indtil Slim tager mod til sig, og forlader huset sammen med deres lille datter. Mitch bliver ved med at opsøge hans kone og datteren, men hver gang han finder dem, flytter de andre steder hen. Slim & Gracie rejser fra hoteller til venner for at være i fred. Men Mitch bliver ved med at finde dem, da han har masser af penge og resurser. Rejserne går fra Los Angeles, Seattle, San Francisco og Det Nordlige Michigan. Men da han har spærret hendes kort, har hun ingen mulighed for at få penge, så hun bliver nødt til at opsøge hendes far, som hun ellers havde afskåret for lang tid siden. Der får hun penge til en ny tilværelse, støtte, og chancen til at starte på en frisk. Hun ændrer også hendes navn fra Slim til Erin Ann Shleeter. Men Mitch finder hende alligevel, og en aften bryder han ind i deres nye hus. Han river, sparker og tager kvælertag på Erin, da datteren vil hjælpe moderen skubber Mitch til hende, så hun slår hovedet i gulvet. Men hun slipper dog ud, og det giver anledning til en voldsom biljagt. Gracie bliver skræmt fra vid og sans, men de slipper dog væk, pga. at Erin var meget forberedt på et angreb fra Mitch. Ny bil og nummerplade, ny paryk, og igen nyt navn. På dette tidspunkt har hun også fået nok, og kan umulig blive ved med at leve ved hele tiden at være utryg, og føle sig skygget konstant. Erin sender Gracie på ferie med en veninde, mens hun begynder at gå til boksning. Her får hun lært en masse metoder til at forsvare sig selv.

Når tiden kommer til at gøre en ende på det hele, gør hun en masse ting klar i hans nye hus, mens han er på arbejde. Hun tager alle pistolerne fra huset og gemmer dem, afbryder signalerne på telefonerne og lægger beviser, til hvis politiet skulle komme. Da Mitch kommer hjem, begynder hun at give ham lussinger, og venter på, at han skal slå igen, men han vil ikke. Erin slår ham bare flere gange, og til sidst bliver han sur, og begynder også at slå og sparke til Erin, men hun er for stærk. Da han på et tidspunkt ligger bevidstløs på gulvet, ringer Erin til sin veninde, og forklarer hende, at hun ikke kan gøre det alligevel. Samtidig vågner Mitch op, og slår hende i hovedet med en lampe. Lige inden Mitch skal til at sparke hende i ribbebene, får Erin sparket til ham, og han flyver ned over et glasbord.

Da politiet ankommer, fortæller en betjent Erin at hun er en af de heldige. Hun forsvarede sig, og er endelig sluppet af med hendes voldsmand.

Et par dage efter kommer veninden, Gracie hjem fra ferie. Både hende & Erin smiler og er begge glade for, at det hele er overstået.

Vi synes det er en super god film, der virkelig viser hvor hurtigt ting i hjemmet kan ændre sig i et forhold, og hvordan vold mod kvinder eller mænd kan foregå. Dog synes vi, at den bliver mere og mere filmatiseret og urealistisk, efter at have en fantastisk start. Jenifer Lopez, som spiller Slim/Erin, har alt for mange muligheder, fordi hun

har en rig far, og har forberedt sig så meget, hvis hendes mand eller hans kollegaer skulle finde hende igen. Vi tror ikke, at en kvinde, der er blevet slået og truet så meget, vil turde gøre gengæld ved en så voldelig mand.

 

 

 

 

14 krav til verdens regeringer.

Vold mod kvinder er et brud på menneskerettighederne, også når volden bliver begået indenfor hjemmets fire vægge, alligevel er vold dagligdag for millioner af kvinder verden over. Derfor kræver Amnesty International, at alle regeringer i verden forebygger vold i hjemmet ved at sikre, at disse 14 krav bliver efterlevet.

 1. Fordømmer vold mod kvinder i hjemmet.
 2. Bryder tabuet og skaber offentlig opmærksom om vold i hjemmet – og opfordrer kvinder, der er udsat for vold, til at anmelde volden.
 3. Bruger uddannelsessystemet til at bekæmpe fordomme, der medvirker til, at kvinder bliver udsat for vold.
 4. Afskaffer al lovgivning, der diskriminere kvinder.
 5. Behandler vold i hjemmet som en forbrydelse o en krænkelse af menneskerettighederne.
 6. Efterforsker anmeldelser om vold i hjemmet og retsforfølger de, der begår vold i hjemmet.
 7. Fjerner alle hindringer til retsforfølgelse af de, der begår vold i hjemmet.
 8. Uddanner relevante offentlig ansatte – blandt andet politi, dommere, sygehuspersonale og lærere – i at håndtere vold i hjemmet.
 9. Afsætter økonomiske midler i tilstrækkelig antal sikre tilflugtssteder for kvinder udsat for vold i hjemmet.
 10. Tilbyder et tilstrækkeligt antal sikre tilflugtssteder for kvinder udsat for vold i hjemmet.
 11. Tilbyder juridisk, sundhedsmæssig og psykologisk støtte til voldsramte kvinder
 12. Reducerer risikoen for væbnet vold ved at fjerne skydevåben fra hjem, hvor der har været anmeldt vold
 13. Indsamler og offentliggør viden om vold i hjemmet.
 14. Oplyser alle kvinder om deres rettigheder, og om hvilken hjælp de kan få, hvis de bliver udsat for vold i hjemmet.

 

 

 

 

Statistikker.

Vi har læst en bog, der hedder ”Når vold er hverdag”, som er skrevet af Vibeke Lybecker Jensen & Sissel Lea Nielsen, der bl.a. indeholder en masse statistikker og fortællinger om vold mod kvinder og mænd i hjemmet. I den fandt vi et par statistikker der siger noget om hvor længe og hvor mange gange kvinderne er blevet slået af deres mænd i hjemmet.

 

Interview med læge og forfatter, Lise Seidelin.

 

Lisegården Privathospital er et behandlingssted med 2 klinikker og døgnbehandling, hvor der laves samtaleterapi og visualisering ud fra acceptprocessen, samtidgi tilbydes der lønnet arbejde. Lise Seidelin leder stedet, er uddannet læge, og har skrevet op til flere bøger. Hun har været gift, men blev skilt pga. af sin voldelige ægtefælle.

 

 1. Hvordan kommer man ud af et voldeligt forhold?

Svar: Et voldeligt forhold er som et psykisk fængsel, og dermed ikke muligt at komme ud af. Men hvis man arbejder med sig selv inden i sig selv, og dermed frigøre sig fra det psykiske fængsel, som den voldelige laver omkring en. Så er det muligt at komme ud af et voldeligt forhold.

 1. Er det nemt at se på et ægtepar hvis der foregår vold mellem dem?

Nej! Vi har i Danmark en tilbøjelighed til at lave en facade, hvor vi skal vise andre, at det hele går godt. Det sker både i almindelige normale forhold og derfor jo også i voldelige forhold.

 1. Hvilke steder på kroppen bliver kvinder oftest slået?

Det kan jeg ikke umiddelbart svare på, da jeg ikke kender nogen statistik for det. Men mit indtryk er, at det er steder, hvor volden ikke ses. Altså i hårbunden og der hvor tøjet dækker.

 1. For det meste må kvinderne da være rædselsslagne, når de endelig søger hjælp. Hvordan har de endelig taget mod til sig?

Når kvinderne eller mændene søger hjælp, så er de oftest så langt ude, så deres liv eller deres børns liv er truet. Der kommer en grænse, hvor de så søger hjælp.

 1. På hvilken måde kan kvinderne skjule sig? Nyt navn, identitet, osv.?

Oftest er det umuligt at skjule sig for en voldelig, der forfølger den voldsramte. Men krisecentre, ny bolig, nyt navn kan hjælpe. Men det er ingen garanti.

 1. Er volden mod kvinder faldet eller steget de seneste år? Nu hvor der er kommet større fokus på det?

Det statiske har jeg ingen interesse i og ved derfor heller ikke noget om.

 1. På hvilken måde kan børnene blive skadet af vold i hjemmet, f.eks. hvis de oplever at deres mor bliver slået m.m.?

Psykisk og socialt lærer børn nogle destruktive mekanismer ved at efterligne deres rollemodeller – forældrene. Så på den måde bliver de selv skadede og viderefører denne arv.

Indsamling.

I samarbejde med Amnesty international har vi fået stillet nogle indsamlingsbøsser op. 2 her i Hoptrup, i Merko og ved Blomsterhandleren. Og 2 i Haderslev, en i boghandleren Arnold Busck, og på Løve-Apoteket. Vi samler dem ind i løbet af de næste par uger, og donerer beløbet til Amnesty International.

Konklusion.

 

I projektugen har vi arbejdet med “Vold mod kvinder”.

Det har været et meget spændene emne, som virkelig har interesseret os alle tre og vi har arbejdet hårdt og gjort meget ud af det.

Vi har fundet ud af hvad man kan gøre for at hjælpe voldsramte kvinder og hvad man gør hvis det en dag rammer en selv.

Vi syntes at ugen har været virkelig spændene og at vi har lært meget.

Vi ville gerne have haft mere tid, sådan så vi kunne lave noget større og noget der ville påpege hvor vigtigt det egentlig er, at få volden mod kvinder til at stoppe.

Men vi syntes det, som vi har lavet nu er ordentlig gennemtænkt og at vi har gjort det så godt som vi overhovedet kunne.

Vi er tilfredse med det som vi har nået, og med vores samarbejde.

 

Tilbage til Blog

Skriv et svar

Din emailadresse bliver ikke offentliggjort. De markede felter skal udfyldes

Send kommentar