Psykisk vold – fortsat mobning i skolerne og chikane på arbejdspladserne

Der er stadig en meget udbredt psykisk vold i vores samfund. Der gøres meget for at mindske det, men det er som om, det ikke virker efter hensigten.

Der gøres noget i skolerne, og der gøres noget på arbejdspladserne. Men det er ikke noget, der virkelig ændrer livsmønsteret så mobning og chikane undgås – altså psykisk vold.

Når et menneske har en frustration f.eks. føler sig utilstrækkelig eller mindreværdig, så har vi som menneske forskellige psykologiske mekanismer, vi kan bruge i sådanne situationer. Nogle gange tager vi det ind, andre gange reagerer vi udad, og andre gange igen forstår vi at takle det på en konstruktiv måde. Når vi reager ind eller ud, vil vi få problemer med vores reaktionsmønster. Vi skal lære at takle sådanne situationer, så det bliver konstruktivt for primært os selv men også for vores omgivelser.

Mange lærer hjemmefra

Det ville være så godt, hvis der blev givet en større mulighed for at få støtte både menneskeligt og økonomisk. Mange lærer hjemmefra ved at se, hvordan deres forældre takler livet. Når de så lærer, f.eks. at det er andres skyld, hvis de har en frustration, så går det ud over andre, og herved fremkommer psykisk vold og evt. siden den fysiske vold. Oftest ses det, at det bliver værre og værre, fordi der ikke kommer en løsning på det oprindelige problem. Når vi giver andre skylden, så ser vi ikke problemet, og dermed får vi heller ikke mulighed for at takle det på en konstruktiv måde.

Den det går ud over lider også oftest under det. Hvis det fortsætter kan der komme et sygemelding, stress, og måske fysiske symptomer i form af f.eks. dårlig ryg, migræne, smerter i hænder, osv. Når man så lærer at takle den andens projektion – lægger skylden over på en, så slipper man af med først de fysiske symptomer siden de psykiske.

Det kan lade sig gøre, jeg har set det så tit. Det er så rart, når det lykkes.

 

Tilbage til Blog

 

Se mere om billedet under Billeder

Skriv et svar

Din emailadresse bliver ikke offentliggjort. De markede felter skal udfyldes

Send kommentar