Når vi er udsat for overgreb, vold, en psykopat, osv. osv. osv. så er økonomi en af de alt for ofte meget store problemer. Den udøvende styrer oftest økonomien, også selv om den udsatte tjener sine egne penge, så skal de bare afleveres. Andre gange truer den udøvende sig til, at den udsatte underskriver lån.

Men lykkes det den udsatte at få økonomien delt op, så bliver det mere en kamp om, hvem der skal betale hvad. Den udøvende sørger for ikke at betale, og så må den udsatte betale. Det kan f.eks. være huslejen, elregningen, mad, tøj til børnene, osv. osv. ting, som er nødvendige.

Men på den måde bliver det bare endnu mere økonomisk vold.

Det kan også være, at den udsatte skal lave en masse for den udøvende, og ikke får nogen penge for det eller andet for det. Der bliver en ubalance omkring hvor meget den udsatte giver og får. Det bliver den udøvende, der får og intet giver. Så kommer den udøvende til at være rigtigt rig og den udsatte rigtigt fattig. Det er der jo ikke nogen balance i og heller ikke noget ligeværdigt i. Det bliver selvhævdelse for den udøvende, som tror den udøvende så er mere værd og vil få det bedre. Men sådan er det slet ikke. Den udøvende får det værre og værre af det. Glæde kommer af ligeværdighed og balance.

For at vende denne situation så skal vi, ligesom jeg plejer at sige, den modsatte vej. I stedet for at give og give og give, så skal der til at kræves noget igen. Så der bliver balance. Ikke sådan at der skal være millimeterdemokrati, men balance. Så når den udsatte har lavet noget for den udøvende, så skal den udøvende give noget igen. Der skal være ligeværdighed, sådan at det den ene yder og lige så meget værd, som når den anden yder det samme.

Mange forhold bygger desværre stadig på, at det er kvindes ansvar med børnene og huset, mens det er mandens ansvar at tjene pengene. I nogle forhold med overgreb, vold, osv. der er det kvindes ansvar det hele.

Desværre er det stadig sådan, at mænd generelt tjener mere end kvinder. Så her skal der også laves en ligeværdighed og en balance. Det er lige så værdifuldt at passe børnene og huset, som det er at tjene pengene. Kvinden skal have ”løn” for at passe børnene og huset af manden. Hvis det stadig er det gamle mønster, der fungerer i forholdet. Er det omvendt, hvor det er kvinden, der tjene pengene og manden der passer børn og huset, så skal manden selvfølgelig have ”løn” for at passe det.

Så når man gør, som man plejer, så bliver det, som det plejer at være. Når vi gør noget andet, så er der mulighed for, at det bliver anderledes. Man må forsøge sig frem og finde det, der er rigtigt for den enkelte med ligeværdighed og balance. Når man gør det, så finder man vejen frem. Det er så dejligt, når det lykkes.

Så når jeg kan og andre kan, så kan du også.

 

Tilbage til Blog

 

Se mere om billedet under Billeder

Skriv et svar

Din emailadresse bliver ikke offentliggjort. De markede felter skal udfyldes

Send kommentar