Lær at takle projektioner – overførselsmekanismer

Vi laver alle projektioner – overfører ting til andre og beskylder dem for det, vi selv gør. Som de siger i børnehaven: ”Det man siger, er man selv.” Der hvor vi mest lægger mærke til projektionerne, er, når en anden giver os skylden eller siger noget om os, som vi ikke kender noget til eller som reelt ikke har noget med os at gøre.

Projektioner er også mange andre ting, hvor vi eller andre overfører ting til andre. Det kan være utroligt svært at gennemskue alle de projektioner, der foregår. For der er desværre virkelig mange.

Når kæresten kommer hjem fra arbejde, og er sur, og begynder at skælde ud på os, så er det oftest en projektion af, at kæresten har haft en dårlig dag på arbejde, og nu skal det gå ud over os. Men det har jo intet med os at gøre, at det har været træls på arbejde.

Det kan også være, at vi tidligere har haft en kæreste, som var ubehagelig – evt. krænkende og psykiske og evt. fysisk voldelig overfor os, hvor vi så projicerer det over til den nye kæreste, og vi ser de samme ting i den nye kæreste, som det den gamle havde. Også selv om den nye kæreste slet ikke reelt har det. Men det ligner og provokerer os, så vi helt ubevidst tror, at den nye er ligesådan.

Der er også mange andre variationer af dette.

F.eks. så kan man føle, at andre ikke vil en, men den følelse kan komme fra ens eget tidligere i livet. Men ser man rigtigt efter, så ser man at følelsen faktisk er, at man selv ikke vil den andens handlinger.

Eller, den måde vores forældre behandlede os på, det tror vi, at andre også gør.

Eller vi lærte hjemmefra, at naboer er stride, så tror vi også at vores naboer er stride. Også selv om de måske reelt ikke er det, men bare siger fra overfor et eller andet.

Hvor jeg dog kender det. Og hvor er det dog svært at gennemskue.

Jeg ser det igen og igen i klinikken. Både andres projektioner på kunden, og kundens egne projektioner på andre.

Det kan være utroligt svært at gennemskue projektioner i alle dens afskygninger. Men når vi er opmærksomme på det, så kommer det. Og i mellemtiden så husk, at vi alle er mennesker – du og jeg, men også alle andre, og vi alle laver projektioner og alle får projektioner rettet mod sig – ALLE.

Men når vi først lærer hvad projektioner er og lærer at gennemskue det, så tager vi ansvaret for egne følelser og handlinger, og vi lader andre om deres projektioner og lader dem tage ansvaret for deres følelser og handlinger, så bliver livet meget lettere. Det er så dejligt, når det sker.

Jeg bruger acceptprocessen til at komme dertil. Den virker utroligt godt. Det er så dejligt at se, når en anden person lærer at takle projektioner og får det godt.

Så har du lyst til at lære noget om projektioner og lære, hvordan du takler dem? Så sig endelig til.

 

Tilbage til Blog

 

Se mere om billedet under Billeder

Skriv et svar