Alt for damerne Nr. 40 – 7. oktober 2010 har skrevet en artikel om hustruvold. “Det kan være farligt at gå fra kæresten” Den er skrevet af journalist Helle Kjærulf.

Jeg skal gøre opmærksom på, at denne artikel er skrevet til kvinder, og derfor er den skrevet om hustruvold. Men det kunne lige så godt være skrevet til mænd og om husbondvold, det er nemlig ca. det samme, der sker, blot med modsat fortegn altså, der hvor der står mand, kunne der stå kvinde, og der hvor der står kvinde, kunne der stå mand.
Min oplevelse og erfaring er, at der er lige så mange mænd, som der er kvinder, der er udsat for partnervold – altså husbondvold. Denne historie kunne lige så godt være sket for en mand.
Som jeg plejer at sige: “Det er lige gyldigt, hvem der har kniven i hånden, om det er en mand eller en kvinde.”

 

Det kan være farligt at gå fra kæresten

Alt for damerne Nr. 40 – 7. oktober 2010 har skrevet en artikel om hustruvold. Den er skrevet af journalist Helle Kjærulf.

Der er to dele

 1. Lines historie – Hun forelskede sig i den forkerte mand
 2. Eksperten

 

Jeg skal gøre opmærksom på, at denne artikel er skrevet til kvinder, og derfor er den skrevet om hustruvold. Men det kunne lige så godt være skrevet til mænd og om husbondvold, det er nemlig ca. det samme, der sker, blot med modsat fortegn altså, der hvor der står mand, kunne der stå kvinde, og der hvor der står kvinde, kunne der stå mand.
Min oplevelse og erfaring er, at der er lige så mange mænd, som der er kvinder, der er udsat for partnervold – altså husbondvold. Denne historie kunne lige så godt være sket for en mand.
Som jeg plejer at sige: “Det er lige gyldigt, hvem der har kniven i hånden, om det er en mand eller en kvinde.”

Lines ekskæreste forsøgte at dræbe hende

Nytårsnat, i den spæde start af 2009, blev Line Overgaard overfaldet af sin ekskæreste, der stak hende fem gange med en kniv. I tre måneder svævede hun mellem liv og død, i dag forsøger hun at komme videre med sit liv.

 

Han var høj, mørk og bredskuldret, sådan en, alle pigerne kiggede efter. Line var ingen undtagelse. Dengang var hun 21 år og stormende forelsket, og, erkender hun i dag, lidt naiv.

I foråret fik ekskæresten sin dom for drabsforsøg på Line, en tidsubestemt anbringelsesdom på psykiatrisk hospital. Line har brugt tiden siden overfaldet nytårsaften 2008/09 på at samle sit liv sammen. De fysiske og psykiske mén slipper hun aldrig for, men hun er ved at lære at leve med dem.

Line og hendes nuværende kæreste Kristian har købt et gammel hus på landet, som de er ved at sætte i stand. Hendes liv er begyndt at hænge sammen igen.

 • Jeg har sagt ja til at medvirke til dette interview, fordi da jeg var på konstant flugt fra ham, læste jeg alt, hvad jeg kunne finde om kvinder, der blev truet af ekskærester. Hvis min historie kan hjælpe bare en kvinde til at gøre noget i tide, er jeg taknemmelig.

Line mødte sin ekskæreste på en tur i byen sammen med en veninde. Han var marokkaner og kom til Danmark som teenager.

 • Han sagde, at han var 28 år, men siden fandt jeg ud af, at han faktisk var omkring fem år ældre.
 • Vi var rigtig meget sammen. Men efterhånden blev han mere og mere jaloux og kontrollerende., fortæller Line, der i dag er 29 år. Hun læser til sygeplejerske og zoneterapeut og har et par år tilbage af sygeplejeskestudiet.

De flyttede hurtigt sammen. Line så ret meget til hans familie, og ekskærestens søn på 11 år knyttede hun sig meget til.

På et tidspunkt hørte Line, at der havde været en episode med en af hans tidligere kærester, som var endt med at flygte ud af landet for at undgå ham.

 • Men han var den fødte løgner, han havde altid den mest overbevisende forklaring, uanset hvad jeg spurgte om. I dag kan jeg også se, at han er en klassisk psykopat. Lidt på vagt var jeg dog alligevel, men jeg var vildt forelsket og dybt afhængig af ham.

 

Kunne ikke undvære ham

I 2006 efter tre års forhold gik hun fra ham første gang.

 • Der var så mange svære ting, hans ekstreme jalousi, hans uærlighed og kontrol af mig. Samtidig havde jeg det på mange måder fantastisk, han fik mig også til at have det rigtig godt. Men jeg oplevede, at jo ældre jeg blev, jo mere kom mine egne værdier til udtryk. Og jeg havde svært ved at identificere mig med ham og hans liv.

Efter halvanden måned gik Line tilbage til ham. Inderst inde vidste hun godt, at det ikke var for altid. Der var så mange forskelle, både kulturelle og religiøse – ikke mindst, at han var muslim. Og det var begyndt at skræmme hende, at han fik hende til at føle sig så usikker på sig selv.

Line, der nu var i midten af 20’erne, tænkte mere og mere på børn, og hun var uenig med ham i, at deres børn skulle opdrages muslimsk.

 • Jeg var blevet stærkere og mere og mere sikker på, at vi ikke skulle være sammen længere. Mentalt havde jeg besluttet, at det skulle være forbi. Siden har jeg læst, at psykopater formår at få en til at føle sig vildt afhængig af dem, og ens selvtillid bliver brudt fuldstændig ned. Vi skulle ikke have børn sammen, det vidste jeg bare, og derfor havde vi heller ingen fremtid sammen. Det gjorde udslaget for mig.

Her i anden omgang var de sammen i et år, før Line brød med ham permanent.

Det var hårdt, hun savnede ham i lang tid efter.

 • Vi aftalte, at vi altid skulle kunne snakke sammen. Han kunne godt se, at der ingen fremtid var for os. Det føltes, som om det var en god måde, vi fik afsluttet forholdet på.

Det var sommeren 2007. Siden talte de sammen et par gange. En enkelt gang kom han med blomster til hende ude på sygeplejeskolen, og hendes medstuderende synes, at han var helt utrolig.

 • Jeg øvede mig stadig i at komme væk fra ham.

I december kom de første trusler fra ekskæresten.  Han ringede til Line fra udlandet og sagde blandt andet, at hun bare skulle vente til, han kom hjem, og at hun ville fortryde resten af sit liv, at hun var gået fra ham.

 • Jeg var sikker på, at det var ægte trusler, og jeg brød sammen. Mine forældre tog med mig til politiet og anmeldte det. Det var en forfærdelig jul og nytår. Selv med 20-25 familiemedlemmer omkring mig og en kæmpestor jernstang ved min side i sengen, følte jeg mig ikke tryg.

Line begyndte at frygte for, hvad han kunne finde på at gøre.

 

 

Gennemsyret af utryghed

Ekskæresten prøvede at kontakte Line igen og opsøgte hende overalt. Hun fik sat et taletidskort i sin mobil, fordi det ikke kan spores. Og hun skiftede hele tiden telefonnumre og personoplysninger.

 • Jeg følte mig konstant overvåget og aldrig tryg. Heller ikke på politigården.

Lines nuværende kæreste, Kristian, kom ind i billedet i sommeren 2008, et år efter bruddet. På det tidspunkt var hun på konstant flugt.

Line havde købt lejlighed i Århus, fordi hun trods alt ville forsøge at komme videre. Hun boede en uge i lejligheden og derefter en uge hos forældrene. Eks’en fandt ud af, hvor hun boede – sandsynligvis ved at følge efter hende fra studiejobbet i Matas eller fra sygeplejeskolen eller zoneterapiskolen. Han kendte alle stederne.

Hele det år gik Line aldrig alene, enten hentede forældrene eller veninderne hende.

 • Politiet kunne ikke gøre noget så længe, der ikke var nogen vidner til truslerne. Han fandt mig altid, når jeg var alene. Jeg nægtede at ligge under for det.

En aften efter status på jobbet, da Line skulle gå 200 meter til bussen alene, dukkede han op.

 • Han sagde, at han bare gerne ville have mig tilbage, han kunne ikke undvære mig. Jeg snakkede ham efter munden, og han endte med at love at lade mig være.
 • Men han fandt mig gang på gang. Det var et langt mareridt. Jeg kunne ikke koncentrere mig om skolen, jeg tænkte hele tiden på, hvornår han stod der.

I november 2008 hentede en veninde Line fra zoneterapiskolen. Hendes mor holdt i sin bil ved lejligheden og ville give besked, hvis hun så ham.

Pludselig var han der. Rev telefonen ud af hånden på Line, der snakkede med sin mor, og smed den på jorden, så den gik i stykker.

 • Tidligere var han forholdsvis rolig, men her var han som et vilddyr. Han truede mig foran min veninde. Da min mor kom løbende, truede han også hende. Det skræmte mig fra vid og sans. Jeg sagde til ham: ”Hvis du gør mig noget..”, og han afbrød mig: ”Ikke hvis, Line, men når, og så gør jeg det færdigt.” Så tog han flugten.

Denne gang var der vidner, og han blev indkaldt til afhøring for at få polititilhold. Første gang dukkede han ikke op, og da han kom anden gang, havde han nået at flytte sin adresse, så han nu boede 200 meter fra Lines lejlighed. Men det vidste hverken hun eller politiet.

Efter tilholdet holdt han rimelig lav profil.  Indtil den fatale nytårsaften.

 

Overfaldet

Lines kæreste Kristian vidste godt, at Line blev forfulgt, og hvor bange hun var. Men hun ville ikke lade angsten styre. Nytårsaften holdt de sammen med et vennepar i Lines lejlighed. Efter midnat ville de gå ud og kigge på fyrværkeriet. Der var masser af mennesker, så hvad kunne der ske, tænkte hun.

Men lige pludselig stod han der. Line fik Kristian til at gå væk for ikke provokere ham endnu mere.

 • Det næste, jeg husker, er, at han kom alt for tæt på mig. Han bevægede højre arm, og jeg troede, han havde slået mig. Men så burde det ikke gøre så ondt. Jeg var blevet stukket i maven og faldt om på gaden. Så hev han mig op igen i mit lange hår, så jeg nærmest lå på ryggen på hans knæ. Så stak han mig tre gange i brystet og skar mig derefter i kinden med en kniv.

De andre havde ikke opdaget, hvad der var sket. De troede, at Line var blevet slået. Hendes tykke røde uldfrakke gjorde det svært at se blodet, som fossede ud af hende. De ringede 112, uden at vide, hvor galt det var fat. Da det gik op for dem, at hun var hårdt såret, ringede de 112 igen.

Heldigvis dukkede en fri taxa op inden ambulancen. Da Line kom på hospitalet, havde hun mistet fire liter blod ud af de normale fem liter, så det var et spørgsmål om minutter, før hun ville være død. Hun kan kun huske det hele i glimt.

 • På operationsstuen tænkte jeg, nu klipper de min nye jakke i stykker. Først troede de, at jeg kun var blevet stukket i maven, men de opdagede hurtigt de tre stik i brystet. Det viste sig, at alle stik var så velplacerede, at de hver for sig alle var potentiel dødelige, undtaget såret, der gik gennem kinden.

Ekskæresten meldte sig selv til politiet sidst på natten og blev fængslet.

Der gik tre måneder, før Line fik at vide, at hun ikke længere var i fare for at dø af sine kvæstelser. Såret i maven gjorde, at Line ikke kunne spise og drikke selv i fire måneder. Hendes tolvfingertarm var ramt, og den kan man ikke operere i, så de måtte give den ro til at hele sig.

 

 

Fakta:

28.000 kvinder bliver årligt udsat for vold fra en nuværende eller tidligere partner. Og næsten 9.000 mænd rammes hvert år af partnervold.

To handlingsplaner har siden 2002 været sat i gang for at bekæmpe partnervold. Undersøgelser tyder på, at indsatsen har virket. Ifølge statistikken er der blevet færre voldsramte kvinder siden 2000, og færre børn vokser i dag op i familier med partnervold. Desuden ser det ud til, at de voldsramte kvinder er blevet mere bevidste om mulighederne for at få støtte og konkret hjælp til at komme ud af forholdet.

En evaluering vurderer blandt andet, at indsatsen har bidraget til en proces, hvor vold mod kvinder er bragt ind som genstand for debat i den offentlige sfære.

Selv om antallet af voldsramte kvinder er faldet, er der stadig mænd, der er voldelige over for deres nuværende eller tidligere partner. Og der findes også kvinder, der slår deres partner.
Derfor lancerer regeringen i år en ny ”National strategi til bekæmpelse af vold i nære relationer” med over 30 konkrete initiativer.

Kilde: www.lige.dk

 

Det er farligt at gå fra kæresten

Hvorfor så jeg det ikke komme, hvorfor lod jeg det ske, er nogle af de spørgsmål, der følger i kølvandet på trusler og vold fra kæresten og ekskæresten. Men kan man på forhånd spotte om den potentielle kæreste er farlig? Svaret er klart:

 • Nej, siger Lise Seidelin, privatpraktiserende læge og med speciale i voldsramte, der blandt andet behandler med samtaleterapi og visualisering.
 • Vi har alle en facade, men mennesker med psykopatiske træk har en facade, der er så indgroet, at det kan være meget svært at gennemskue den – og ikke mindst, at der bag facaden kan gemme sig en meget alvorligt voldelig person. Det går ofte langsomt at lære at se ind bag personen og erkende, at der er noget galt.

De fleste voldelige har psykopatiske træk, og en person med psykopatiske træk er ofte voldelig, forklarer hun. De ser sig bl.a. selv som de eneste, der er gode, det er partneren, der er forkert og gør alt forkert.  Desuden er de ofte ekstremt dygtige til at lyve.

 • Hvis du begynder at føle dig forkert, fordi han gang på gang fortæller dig, at alt, hvad du er og gør, er forkert, er du sandsynligvis udsat for vold, – psykisk vold, for det er naturligvis ikke sandt, at du er forkert.

Lise Seidelin forklarer, at de fleste ikke kan forstå, hvorfor en kvinde, der er udsat for partnervold, ikke bare går.

 • Men oftest er det farligere at gå fra en voldelig eller psykopatisk kæreste M/K end at blive. Statistikken viser, at 80 procent af volden sker efter adskillelsen. Især hvis der kommer en ny kæreste til, er det virkelig farligt. Men selvfølgelig er det også risikofyldt at blive, siger hun.

Bag facaden har den voldelige en frustration, som bliver projiceret over på partneren. Han forsøger hele tiden at lave om på hende, fordi han selv har det svært og ikke er i stand til at ændre sig selv.

Frustrationen opstår, fordi han af en eller anden grund ikke har det godt – eksempelvis pga. barndomstraumer.

 • Men hans barndomstraume bliver ikke anderledes af, at han forsøger at ændre hende. Når hun så prøver at komme væk fra forholdet, bliver han endnu mere frustreret, fordi det ødelægger hans billede af selv at være perfekt. Når hun tager en selvstændig beslutning, bliver det endnu værre. Hun skal komme tilbage, så han kan opretholde sit selvbillede, men det hjælper ikke, for der er ikke noget, der hjælper.

Lise Seidelin understreger, at kvinden skal lære at sige fra og styrke sig selv, så hun kan tackle hans måde at være på – lige meget om hun bliver eller går fra ham. Det kan kvinden gøre ved at søge hjælp direkte hos en professionel behandler eller gå gennem f.eks. Landsorganisation af kvindekrisecentre. Hvis hun ikke har styrken til at søge hjælp alene, er det en god idé at betro sig til veninder eller familie, så de kan hjælpe hende til videre hjælp.

lisegaarden.dk

 

Tilbage til Blog

Skriv et svar

Din emailadresse bliver ikke offentliggjort. De markede felter skal udfyldes

Send kommentar