Narkoman af at have det skidt

Når vi ser på den udøvende af Janteloven, mobning, overgreb, vold, en psykopat, osv. osv. så kan man se deres verdensbillede som et forskruet verdensbillede. Mange af de udøvende tror, at de er berettiget til deres handlinger – psykisk og evt. fysisk. De tror alt for ofte, at de er helt berettiget til at udøve psykiske krænkelser evt. fysisk vold mod et andet menneske.

Det jeg plejer at beskrive som, at de gennem deres liv har lært nogle vaner, som er destruktive for andre, men dermed også destruktive for dem selv.

Det var, da jeg forleden dag var hos mekanikeren, at vi kom til at snakke om partnervold. Hvor mekanikeren så fint sagde, at den voldelige havde et forskruet verdensbillede. Det var sådan et godt udtryk og så fin beskrivelse af, hvad det er der sker ved partnervold. Det er ikke altid de mest højtuddannede, der har løsningen på tingene. Her en mekaniker, der så enkelt og fint beskrev, hvad det er, der sker i den udøvende. Mekanikeren havde større livsvisdom end de højtuddannede.

Det at have et forskruet verdensbillede, det sker ved partnervold, men det sker også mange mange andre steder. Vi har et verdensbillede, og vi lever vores liv ud fra det. Det er ikke kun hos den udøvende, det er også hos den udsatte. Verdensbillederne er bare med modsat fortegn, men det er det samme, at verdensbilledet er forskruet, fordi vi gennem vores liv har lært nogle vaner og dermed fået et verdensbilleder, der er skadeligt for os og andre. Den udsatte har et verdensbillede af, at vi skal være udsatte og finde os i det, for det er vores skyld og vores fejl. Den udøvende har det verdensbillede, at de er berettiget til at være udøvende, for det er den anden, der er forkert og den anden, der skal have skylden og ændre sig.

Begge verdensbilleder er skadelige. Og begge skal ændre deres verdensbillede til at være opbyggende. Altså at man er god nok, elsket bare fordi man er til – er født, dygtige, søde, dejlige, osv. osv.

Jeg bruger acceptprocessen til at ændre verdensbilledet for den enkelte person. Det er så dejligt at se, når det virker.

Så når jeg kan, og andre kan, så kan du også. Husk undervejs, at du er et dejligt og vidunderligt menneske, elsket bare fordi du er til – er født. Intet andet.

 

Tilbage til Blog

 

Se mere om billedet under Billeder

Skriv et svar

Din emailadresse bliver ikke offentliggjort. De markede felter skal udfyldes

Send kommentar