Når vi er udsat for mobning, Janteloven, overgreb, vold, en psykopat, osv. osv. så er en af de ting, vi ofte bliver udsat for, at den udsatte bliver beskyldt for det, som den udøvende gør. Altså når den udøvende er utro, så bliver den udsatte beskyldt for at være utro. Når den udøvende lyver, bliver den udsatte beskyldt for at være løgner. Når den udøvende opfører sig dumt, bliver den udsatte beskyldt for at opføre sig dumt, osv. osv. Altså at den udøvende beskylder den udsatte for at gøre det, som vedkommende selv gør – en projektion. Som de lærer i børnehaven: ”Det man siger, er man selv”.

Projektioner er noget, vi alle gør, det er ikke kun den udøvende, der gør det, men det gør vi alle. Som jeg skrev om i går, så har vi alle en psykiske byld og vulkanen, og når vi ubevidst ikke vil være ved de ting, vi gør, så siger vi, andre gør det. Nogle gør det meget – de udøvende, andre gør det mindre.

Men!
Men!
Men!
Det er jo ikke alt, hvad vi siger, eller andre siger, der er projektioner. Vi siger, og andre siger jo mange sande ting, og det er jo ikke projektioner. F.eks. når den udøvende er utro, og vi siger den udøvende er utro, og vi ikke selv er det, så er det jo ikke en projektion, men derimod sandheden. Den udøvende vil så i mange tilfælde lyve om det, benægte utroskaben, og sige at det er os, der laver en projektion. Men det er det jo ikke, når det er sandheden.

Så det er om at lære, hvad der er projektioner, og hvad der er sandheden. Men hvor kan det være svært.

Især kan det være svært, fordi projektioner også kan være noget, vi og andre overfører fra andre personer, som vi så beskylder f.eks. den udøvende for at være, men som kan være vores mor eller far eller tidligere kærester – ægtefæller, som vi så overfører til den udøvende.

F.eks. kan det være, at vi ser den udøvende som bestemmende over os, når den udøvende ikke gør det, men fordi det at hæve stemmen en lille smule minder om det en tidligere kæreste gøre, når der blev bestemt og lavet overgreb.

Så det kan være svært at gennemskue projektioner, om det er en projektion, eller om det er sandheden, eller hvad det er?

Men vi må lære det, så vi kan gennemskue, hvad det er, der sker. Når vi lærer det, så kan vi bedre lade være med at lade os påvirke, når vi bliver beskyldt for dette eller hint, som vi ved, ikke er rigtigt. Eller når vi selv beskylder andre for noget, som faktisk ikke er sandheden, men det vi selv tidligere har været ude for. Det skal jo ikke gå ud over andre.

Så når jeg kan lære det, og andre kan lære det, så kan du også. Det er så dejligt, når man lærer det, og lærer at lade være med at lade sig påvirke, lærer hvornår man skal sige undskyld for ens egne projektioner, så man kan have det godt med andre. Det giver sådan en ro i en, og det giver mulighed for en stor glæde. Det er så dejligt, når det lykkes.

 

Tilbage til Blog

 

Se mere om billedet under Billeder

Skriv et svar