destruktivitet og ondskab

Destruktivitet og ondskab betegnes som konstruktiv saglig kritik

Tit og ofte må jeg bede en eller anden om at følge reglerne på min side og i grupperne. Når reglerne bliver overtrådt ved at tale meget negativt, altså bruger destruktivitet og ondskab om en andens indlæg. Det må vi ikke hos mig. Skal der skrives om de andre, er det ros, eller fortælle, at man selv kender til det, som der bliver skrevet om, og så fortælle sin egen historie.

Noget jeg så alt for ofte ser. Det er, at personen, der ikke overholder reglerne, siger at det er konstruktiv saglig kritik. De forsvarer sig med, at den anden skal vide det. De siger, den anden ikke argumentere saglig, siger noget vås, ikke kan tænke, ikke har respekt for, osv. osv. osv. det er virkelig destruktivitet og ondskab, og det fortæller meget om den, der siger sådan om en anden person, end om den anden person.

Så læg mærke til, hvad du selv siger om andre. Er det opbyggende eller er det nedbrydende? Det siger mere om dig, end om den anden person. Som det hedder i børnehaven: “Det man siger, er man selv”. En så fin måde at beskrive projektioner på.

Nettet er desværre ful af destruktivitet og ondskab

Der findes så meget “konstruktiv saglig kritik” altså krænkende, destruktive og ondskabsfulde ytringer på nettet. Det er som om, at når det er nettet, så kan man tillade sig alt muligt. Man lader sin vrede, sit had, sine indestængte følelser få frit løb, og mener, at det er i orden, når det er på nettet.

Men det er det jo ikke. Den der sidder og bliver udsat for det, bliver jo stadig udsat for krænkelserne, psykisk vold, osv. og det er ulovligt. Ud over det, så er det ikke særlig godt, hverken for den, der skriver det, eller for den, det går ud over.

Så! Vi skal den modsatte vej, altså begynde at se os selv som noget godt, se os selv som dejlige.

Som jeg plejer at sige: “Husk nu, at lige meget hvad andre siger og gør, så du er et dejligt og vidunderligt menneske, elsket bare fordi du er til – er født. Intet andet”.

Når du kan sige det til mennesker, der lige har været stride overfor dig, og virkelig mene det, så er du virkelig kommet langt inden i dig selv.

Og husk så, at alle er dejlige fordi de er mennesker. Vi har alle gode handlinger  og dårlige handlinger. Der er ingen, der ikke har gode handlinger og ingen, der ikke har dårlige handlinger – sådan er det at være menneske. Men derfor er vi alle alligevel dejlige, fordi vi er mennesker – er til. Altså skille mennesket fra handlingen og så mennesket som dejligt, og se at mennesket har gode som dårlig handlinger.

At sige fra

Vi kan sige fra overfor de dårlige handlinger, der ødelægger os. Så skal vi sige fra med kærlighed. Men det er jo noget helt andet end at dømme den anden og være destruktive, krænkende og ondskabsfuldt og så forsvare sig med, at det er konstruktiv, saglig kritik. Det er det ikke. Det er ødelæggende.

Når vi viser forståelse, og viser at den anden også må være menneske, med gode som dårlige handlinger, så  går vi den modsatte vej af det negative og begynder at være opbyggende. Jeg bruger acceptprocessen. Det er så dejligt at se, når det virker.

 

Tilbage til Blog

Se mere om billedet under Billeder

2 kommentarer

    • TAK for dit indput kære dejlige Tamara!
      TAK for alle dine roser. Det er bare så rart. TAK!
      Det glæder mig meget, at det er så simpelt, så det er spiseligt og brugbart. Det er min mening. Så tak fordi du gør mig opmærksom på, at jeg har nået mit mål. TAK 🙂 <3

Skriv et svar