Dependent — Afhængig / undergive — være afhængig af andre — andre er afhængig af dig

Dependent altså at være afhængig og undergive sig. Det er ikke særlig godt at være dependent. Men vi er alle afhængig af hinanden. Vi er afhængige af, at nogle laver veje vi kan køre på, sygehuse når vi er syge, politi når vi er ude for forbrydelser, osv. osv. Vi er meget afhængige af hinanden. Vi har også nogle til at lave regler – love, som vi er afhængige af, f.eks. at vi skal køre i højre side af vejen, holde for rødt, osv. Men det her er en god måde at være det på.

Dependent — Afhængig / undergive — være afhængig af andre — andre er afhængig af dig

Blæsprutte – mor

Vil du gerne have det godt?

Jeg bruger acceptprocessen.

Min bog: Acceptprocessen – Metodebeskrivelse 

Ring til mig på 24 22 16 22

Er du dependent – afhængig og undergiven?

Ønsker du at være fri, selvbestemmende og tage ansvaret for dig?

Så sig endelig til, så skal jeg se, hvad jeg kan gøre.

Mit mål for dig, er, at du får det godt, så jeg bliver overflødig.
Altså at du får trivsel. Når du gør det, så får dine omgivelser også trivsel, eller i det mindste mulighed for det.

Afhængig og undergiven 

På nogle områder er det godt, at vi er afhængige, men på andre er det oftest virkelig skadeligt. F.eks. når du vil være afhængig af en bestemt anden person, eller du vil have, at en bestemt anden person er afhængig af dig. Begge dele er skadeligt. Især når det er i parforhold eller chefen. For slet ikke at snakke om kommunen.

Og især når det så også bliver til, at vi er undergiven. Når vi også er undergiven, som oftest følger med at være afhængig, så går det galt

Dependent i parforhold 

I parforhold er det alt for ofte, at den ene eller begge laver et spil, hvor man er afhængig og undergiven. Altså en dans der danses i parforholdet, som er virkelig skadelig for begge. En negative livsspiral.

Afhængig 

Vi kan være lidt afhængig, eller vi kan være meget afhængig. Er vi meget afhængige og undergivne kan det være en sygdom, men ellers er det en helt almindelig ting, som mange af os er.

Mor tog beslutningerne 

Når vi er lidt afhængig, så har vi en tendens til at ville have, at andre tager ansvar og tager beslutningerne for os. Hvor ser jeg det dog ofte.

Og sådan som det har været for mig. Jeg troede godt nok, at jeg selv tog beslutningerne og ansvaret, men det gjorde jeg ikke. Det var først meget senere, at jeg fandt ud af, at jeg ikke tog mine egne beslutninger.

Min mor lærte mig virkelig, at jeg skulle gøre, som hun sagde. Så jeg vænnede mig til at finde en anden person, der kunne tage beslutningerne for mig. Og så gjorde jeg, som den anden sagde. Her troede jeg så, at det var min egen beslutning. Men det var det jo ikke.

Og ja! Jeg var også undergiven, og lod den anden helt styre det hele. 

Det var virkelig slemt, op til jeg var omkring 19 år, lige inden jeg flyttede hjemmefra. Da jeg var flyttet sammen med min senere mand, der endnu senere blev min voldelige mand, fik jeg faktisk mere frihed til at bestemme selv. Langt langt senere fandt jeg ud af, at når jeg havde en mand, så mente min mor, at det var min mand, der skulle bestemme alt for mig. Men når jeg ingen mand havde, så skulle mor igen bestemme alt for mig. Det var virkelig utroligt.

Vil du ændre det? 

Og ja! Der er også en mulighed for at ændre det, at være dependent. Også her bruger jeg acceptprocessen.

Det vigtigste ved dependent er at lære at tage sine egne beslutninger og ansvaret for dem. Og så reelt gøre det. Ikke sådan som det var for mig i lang tid, hvor jeg troede, at jeg gjorde det. Mens jeg reelt slet ikke gjorde det.

Og ja! Det kan læres. Det kræver at du går i gang med at gøre det. Og ja! Det kan godt være, at du ikke lige i starten kan finde ud af det, men så kan du lave nogle øvelser, som så kan lære dig det.

Tage egne beslutninger 

Jeg har set så mange, der har lært at tage deres egne beslutninger. Og dermed er holdt op med at være dependente – altså holdt op med at være afhængige og undergivne. Og også har lært at give andre deres frihed til selv at bestemme, så de ikke er afhængige og undergivne.

Friheden kommer 

Når du holder op med at ville være afhængig og ville være undergiven, og du holder op med, at andre skal være afhængig af dig og undergiven dig, så får du og andre en frihed og dermed en glæder, der er helt utroligt. Det er så dejligt at se, når det sker.

Så når jeg kan og andre kan, så kan du også. Det er inden i dig, det foregår. Du må gerne tage dine egne beslutninger og tage ansvaret selv. Du kan godt.

Se endnu mere her:

Dependent

http://denstoredanske.dk/Sprog,_religion_og_filosofi/Sprog/Fremmedord/d-dh/dependent

Undergive

https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=undergive

Dependent som sygdom hører ind under personlighedsforstyrelser:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/psyke/sygdomme/oevrige-sygdomme/personlighedsforstyrrelser/

Dependent (afhængig) personlighedsforstyrrelse

  • Typisk for denne personlighedsforstyrrelse er ønsket om at blive taget vare på
  • De er uselvstændige, overlader ansvaret til andre, er hjælpeløse og utrygge uden en partner
  • De klynger sig til andre og er bange for at miste dem
  • De kan få tanker om selvmord, når et forhold går itu
  • De overlader det til andre at foretage vigtige beslutninger for dem
  • De forbliver ofte i forhold, selv hvor de bliver mishandlede
  • De er meget nærtagende overfor afvisninger
  • De føler sig ofte hjælpeløse og deprimerede

Få det godt – Find dig selv   

Lær at finde fred og ro i dig selv. Hjælp dig selv til at få overblik og handlekraft. Bliv mere positiv og glad. Få det godt og find dig selv! Med metoder indenfor visualisering og samtaleterapi giver jeg dig redskaber til at takle de udfordringer, du måtte møde på din vej – hel dig selv – også på egen hånd.

Se mere om behandling og om mine behandlingsmetoder:

Samtaleterapi  og  Visualisering  ved brug af  Acceptprocessen

Behandling på Lisegården #behandling Dependent — Afhængig / undergive — være afhængig af andre — andre er afhængig af dig

Du kan komme fra dyb mørke til at være en solstråle

Du bliver positiv og glad

  Du er god nok 

Husk at du er et dejligt og vidunderligt menneske, elsket bare fordi du er til – er født. Intet andet.

Hvis du ikke synes det, så sig endelig til, så skal jeg vejlede dig, så du har en mulighed for at lære det.

Du kan – Når jeg kan, så kan du også. 

Behandling på Lisegården #behandling Dependent — Afhængig / undergive — være afhængig af andre — andre er afhængig af dig

Du kan.
Når jeg kan, så kan du også.

 

15 min gratis ved første samtale

Ring på + 45 2422 1622
Så vil vi sammen finde ud af hvad du har brug for.

Med venlig hilsen

Lise Seidelin
Læge med over 29 års erfaring

Skriv et svar