Dejlig og vidunderlig men også psykopat

Vi er alle dejlige og vidunderlige, men vi er også alle psykopater – vi har i hvert tilfælde alle psykopatiske træk. En provokerende udtalelse, som jeg jo tit kommer med.

Det er så let at se kvisten i den andens øje, men så svært at se bjælken i ens eget øje. Er det ikke sådan ca. det hedder?

Janteloven er desværre meget stærkt gældende. Så vi finder fejl hos andre og dømmer dem for det. De er ikke gode nok, mens vi selv synes, at vi er gode – altså selvhævdelse. Og hvis en anden skulle sige noget grimt om en eller anden, så bliver vi medløber, og giver den udøvende ret, for ikke selv at blive den udsatte – eller af andre grunde.

Alle mennesker har gode og dårlige sider. Nogle har så flere dårlige sider, de lader gå ud over andre, og så kalder vi dem alt for ofte psykopater.

Men hvis vi nu ser lidt nærmere på det, så har alle gode som dårlige sider. Der er ingen, der ikke har det. Og hvis vi ligesom skiller mennesket fra handlingen, så kan vi bedre se, at som menneske er vi alle gode, dejlige og vidunderlige – elskede bare fordi vi er til – er født. Men at vi også alle har gode som dårlige handlinger.

Så du er dejlig og vidunderlig men også psykopat ligesom jeg er og alle andre

Vi har alle psykopatiske træk. F.eks. når vi bliver vrede, har selvretfærdig harme over andres negative sider, irettesætter andre for deres negative sider, forklarer og forsvarer os, for vi er rigtige, den anden er forkert, vi bliver medløber, f.eks. bagtaler eller sladre, osv. Det kan vi så lade gå ud over andre. Og ja! Det gør vi – ligesom den udøvende – psykopaten gør. Så lige på det, der er vi alle psykopater, hvis man vil se det på den måde.

Men vi kan også se det, som at vi alle er dejlige og vidunderlige mennesker. Så kan vi være forstående over, at vi selv og andre har negative sider. Lære at takle livets negative sider. På den måde så har vi det godt, er glade og livet er et godt liv, hvor vi ved, at vi er gode nok.

Dermed giver vi andre lov til selv at finde deres vej frem i livet. Og på den måde så har de også muligheden for at få det godt. Og det vil vi jo gerne have at de har.

Når vi kritiserer andre, er vrede på dem, og lader vores vrede gå ud over dem, så har de sværere ved at få det godt, fordi de hele tiden bliver kritiseret negativt, og gjort forkerte. Så når vi begynder at forklare os og forsvare os, så går det endnu mere galt for den anden.

Vi lærer det alt for ofte hjemmefra

Hvis en person ikke hjemmefra har lært, at de er elskede, ligemeget hvad der sker for dem og ligemeget hvad de gør, hvis de ikke har lært det, så udvikler det menneske en masse dårlige vaner for at dække over, at personen ikke tror vedkommende er elsket. Det ender alt for ofte med, at de slet ikke tør blive elskede og laver alle mulige og umulige undvigelsesmanøvre for ikke at bliver elskede.

Når vi har Janteloven, så er Janteloven, alt for ofte den måde vi takle livet på. Ikke kun for de udøvende, men også for de udsatte, og alle andre. Altså for alt for mange mennesker. Som jeg plejer at sige: “Det er ikke så underligt, at 80 % af danskerne er syge, og 60 % er kroniske syge”.

Jeg bruger acceptprocessen til at vende denne måde at takle livets negative sider på, så man ved, at man er elsket, ved at man er god nok, ved at man er værdifuld, dejlige og vidunderlig, osv. Det er vi alle.

Vi skal alle lære at bryde dansen. Det er så dejligt, når det sker.

 

Se mere her:

Vi kan alle have psykopatiske træk

Selvretfærdig harme og vrede over andres negative sider – psykopatiske træk

Medløber på psykopatiske træk

Vurdering, dømme, fordømme

Positiv egoisme

 

 

Tilbage til Blog

Se mere om billedet under Billeder

1 kommentar

 1. Hvor er det nogle gange svært at lære, at vi har vores negative sider, at det er i orden at have dem, så de ikke kommer til at ødelægge os.
  Men det kan godt lade sig gøre at lære det, så vi får det godt også med vores negative sider.
  Jeg bruger acceptprocessen til at lære det. Det er så dejligt, når det lykkes.
  Så når jeg kan og andre kan, så kan du også.

  Se mere om acceptprocessen her:
  https://lisegaarden.dk/acceptprocessen/

Skriv et svar