At ændre fokus fra udad til indad

Når vi er udsat for Janteloven, mobning, overgreb, vold, en psykopat, osv. osv., ændrer vi os, og så sker der alt for ofte det, at vi vender fokus udad, så vi tror, at vi får det godt ved at ændre den udøvende. Men det gør vi oftest ikke. Vi får det være og være og være.

Når vi prøver på at ændre den udøvende, så vil den udøvende mene, at det er os, det er galt med ikke den udøvende. Herefter begynder ”dansen”, og vi forsvarer os og forklarer os, og det hele bliver bare værre og værre. Mere, voldsommere og flere skænderier, for det er den udøvende, det er galt med, synes vi, og derfor er det også den udøvende, der skal ændre sig.

Og ja! Den udøvende har fejl og mangler, det har alle mennesker. Det har vi også selv. Og ja! Vi kan holde fokus på de fejl, den udøvende har, så bliver de større og større inden i os, og det ender med at vi laver en helt ”sort ballon” inden i os om den udøvende.

Og ja! Der skal siges fra, når den udøvende går over vores grænser, og laver overgreb på os, men der skal sige fra med kærlighed. Ellers går vi mere og mere med på ”dansen”, og så bliver det hele bare værre og værre.

Nogle gange skal man bare intet sige, men vide med sig selv, at det er den udøvende, der er galt på den. Og at det ikke er vores skyld, a den udøvende er som den udøvende er.

Men det aller bedste at gøre, det er, at vende fokus væk fra den udøvende, så vi vender fokus ind i os selv, og derind, giver os til at tage os af os selv først. Her bruger jeg acceptprocessen. Det er så dejligt at se, når den virker.

Når vi så har taget vare på de problemer, vi selv har inden i os, så vil det være en helt anden måde, vi vil reagere på den udøvende, altså det ubevidst signal, vi udsender, bliver anderledes. Vi har ændret fokus fra udad til indad. Så vi søger for, at vi selv har det godt, lige meget hvordan den udøvende er og har det. Altså hopper ikke med på ”dansen”.

Det er så dejligt at se, når det virker. Men hvor er det dog svært at gøre det, når vi først har fået den vane, at vi skal se udad, please, gøre, som der bliver sagt, blive bestemt over, kontrolleret, osv. osv. Så kræver det øvelse og øvelse og øvelse, så kommer det. Den gamle vane skal brydes og en ny og opbyggende vane skal indøves.

Men det kan lade sig gøre, for når jeg kan og andre kan, så kan du også.

 

Tilbage til Blog

 

Se mere om billedet under Billeder.

1 kommentar

Skriv et svar