Behandle hele mennesket ville være godt

Når nogen har problemer fysisk som psykisk, så burde vi behandle hele mennesket. Mennesket består ikke kun af en fysisk del, den består også af en psykisk del, altså tanker og følelser. Hvis man kun tager sig af det fysiske, eller nogle gange heller ikke det, ja, så kan det jo ikke gå særlig godt. Når vi så søger hjælp, og vi kun får hjælp til det fysiske, så kan det går virkelig galt alligevel, fordi psyken spiller en større rollen end vi normalt går og tror.

Men det er også galt, hvis vi ikke tager os af det fysiske, men kun ser på det psykiske. Det er der mange og store undersøgelser, der viser. Placebo og nocebo virker, og det ved vi. Men vi bruger det ikke. Desværre.

F.eks. et brækket ben. Der sættes der gips på, men hvis den psykiske side bliver behandlet med noceboeffekten (altså der, hvor man destruere psykisk) så kan kroppens egne helende egenskaber ikke virke og bruddet i benet, har svært eller sværereved at hele. Der kan f.eks. gå infektion i.

Så vi skal bruge både den psykiske og den fysiske faktor – altså behandle hele mennesket.

Det er vigtigt ikke kun at behandle det fysiske, men den psykiske side skal også med og behandles. Rehabilitering af hele mennesket, ikke kun genoptræning af det fysiske. Som jeg plejer at sige: ”Den enkelte må gøre det, der er rigtigt for vedkommende, lige meget hvad andre siger.” Men at lære det, kan være en meget svær proces, især hvis man har været ude for Janteloven, mobning, overgreb, psykisk vold, en psykopat, osv. hvor man lærer ikke at gøre det, men at gøre det andre vil have en til.

Jeg bruger acceptprocessen, det er den psykiske del, men der skal også motion til, eller andet fysisk afhængig af hvad der er galt, så man også fysisk opbygger sig selv. Det er bare så dejligt at se, når det virker.

Så når jeg kan og andre kan, så kan du også. Det er inden i dig, det starter.

 

Tilbage til Blog

 

Se mere om billedet under Billeder

1 Kommentar

Skriv et svar

Din emailadresse bliver ikke offentliggjort. De markede felter skal udfyldes

Send kommentar