Jeg har fået lov til at sætte denne fine opgave – Vold mod kvinder 4 – ud på hjemmesiden. Det er en skoleopgave, som 14-årige Mathilde, Cecilie og Simone har lavet.

 

Vold mod kvinder 4

Jeg har fået lov til at sætte denne fine opgave ud på hjemmesiden. Det er en skoleopgave som 14-årige. Det er Mathilde, Cecilie og Simone, der har lavet den.

 

Fysisk og psykisk vold mod kvinder

Mathilde, Cecilie & Simone

Hvad er vold?

Vold er enhver bevidst handling eller trussel rettet mod en anden person, som er egnet til at krænke personens integritet eller skræmmer, smerter eller skader personen.

 

Hvad er fysisk vold?

Fysisk vold:
Fysisk vold er alt den vold som tager skade på din krop. Det kan fx være en lussing, hvilket er ulovligt. Kvinden kan blive holdt fast, skubbet, kastet, slået med flad hånd, knytnæve eller med en genstand, sparket, brændemærket, forsøgt kvalt, stukket med kniv eller spærret inde. Den fysiske vold kan også være i form af seksuelle krænkelser eller voldtægt.

Hvad er psykisk vold?

Psykisk vold:
Eksempler på psykisk vold:
Du føler, alt er din skyld, du har en kæreste, som bestemmer over dig. Du bliver kaldt negative ord, som f.eks. dum, syg i hovedet, forkert, umulig, forfærdelig, luder, møgso, osv. Du føler dig isoleret fra venner og familie. Du er bange, du tænker tit hvornår kommer det næste?

Manden truer, håner, ydmyger og overvåger sin partner eller manipulerer hende til at handle mod egne ønsker.
Din kæreste fortæller dig, en masse negativt om din familie og venner. Måske er du ude for bagtalelser, eller forfulgt. Truet til ikke at snakke om volden, ellers sker der dig eller dine børn noget forfærdeligt. Truet til at optage lån og hænger på regninger. Det sker oftest inden for hjemmets fire væge og udenfor hjemmet er din kæreste så sød og rar, så ingen tror dig, når du fortæller sandheden.
De psykiske overgreb kan for eksempel være, at manden tjekker beskederne på sin kones eller kærestes mobiltelefon, åbner hendes post, vil bestemme hvad hun laver, hvem hun ser, og hvad tøj hun har på.

 

 

Hvad er årsagen til at mænd begår vold mod kvinder?

Kærestevold handler om magt og kontrol. Mændene der begår vold har som oftest en dårlig selvfølelse. De føler måske, at deres liv er ude af kontrol og de tror, at de kan få kontrol ved at få magten over en anden person, fx kæresten. Selvom den taktik ikke virker, vil de fortsætte med at bruge vold, indtil nogen tør tale højt om problemet og hjælpe dem med at få hjælp. (Et forsøg på at få magt)

Mænd der udøver vold:

  • De ved ikke hvordan de ellers skal komme af med deres vrede eller frustration
  • De kan være påvirket af alkohol eller stoffer
  • De kan være venner med nogen, der begår vold
  • De har et lavt selvværd
  • De har problemer med at følge med i skolen
  • De mangler støtte hjemmefra og har været udsat for omsorgssvigt
  • De har været vidne til vold i hjemmet

 

Hvilke konsekvenser forekommer der blandt kvinderne?

En kvinde der har været udsat for vold fra sin partner, vil ofte have nogle efterfølgende problemer. Det kan være angst, vrede, uro eller en følelse af lavt selvværd. Mange kvinder bliver også helt nedbrudt. Det kan også i det hele taget være svært at forholde sig til at have været udsat for vold. Nogle kvinder kommer sig aldrig over det. En stor del af de kvinder der har været udsat for vold, finder som regel en ny partner der er også voldelig.

 

Kan kvinden selv være medfaktor i forbindelse med fysisk og psykisk vold og hvorfor ønsker kvinder ofte at skjule det og tilgive manden?

Fra de fleste voldelige mænds synspunkt, vil kvinden stort set altid selv være medfaktor i forbindelse med vold. Selvom det kan være det mindste lille fnug på gulvet der irritere ham, vil han næsten altid syntes at hun er den skyldige i det han udøver vold på hende.

Her har en mand udtrykt sin mening på skrift om hvorvidt en kvinde selv er medfaktor i forbindelse med vold.

 

Ja, den er god nok. Kvinder er selv skyld i hvis de bliver slået af deres kæreste.

Sagen er den, at det ikke er manden, der er voldelig, men derimod kvinder, der provokerer ham ustandseligt med hendes knævren og brok og sladder og snak. Det er jo ikke til at holde ud.

Kvinder er desuden også meget mere materialistiske end mænd. De behøver konstant nyt tøj, sko, smykker, make-up, dyre restaurant- og cafebesøg m.m.

Hvis kvinder ikke får de ovennævnte ting, så lader de det gå ud over manden. Sikke noget svineri!!!

Manden bliver konstant provokeret af disse typer kvinder (det skal lige siges at det ikke alle kvinder der er sådan, men ca. 80 % der har denne type destruktive adfærd), så vælger manden den til sidst uundgåelige løsning at slå kvinden for at få fred.

Hvor er det dog trist at se, at kun 20% af kvinderne bringer fred i deres hjem

 

 

De voldsramte kvinder bliver som oftest hos de voldelige mænd, fordi mændene kritisere og nedgøre kvinderne så meget, at kvindernes selvværd og selvtillid er helt i bund og derfor føler de ikke at de er noget uden partneren og at de nogensinde kan finde en ny partner. De vil hellere have et dårligt forhold end intet forhold.

Mange kvinder holder fast i håbet om at de kan ændre deres kæreste hvis de arbejder hårdt nok på det. Det kan også være en af grundene til at kvinderne bliver.

Mange kvinder undervurderer også volden. De siger til dem selv at det ikke er så slemt og at mange andre, har det meget værre end dem. Mange kvinder føler også selv at de er skyld i, at de bliver udsat for vold.

Vold mod kvinder er et meget tabubelagt emne og kvinderne forsøger ofte at skjule at de bliver udsat for vold. Ikke engang deres familie eller nærmeste veninder må vide noget om det fordi de både er flove og fordi de gerne vil vise at de har den perfekte lille kernefamilie.

Mange kvinder tilgiver deres mænd/kærester igen efter de har udøvet vold på dem. Mændene tigger, beder og undskylder overfor kvinderne og siger at de aldrig vil sætte en finger på dem igen og meget få kvinder er stærke nok til at modstå. Nogen mænd gør det modsatte og truer, tvinger eller forfølger kvinderne indtil de kommer tilbage til dem igen. Det er meget svært at komme væk fra et voldeligt forhold. Især hvis der er børn i forholdet.

 

 

 

 

Hvordan hjælper man voldsramte kvinder?

Man kan først hjælpe voldsramte kvinder, når de selv vil hjælpes. Tit i starten vil kvinderne gerne have hjælp, men efter noget tid går de tilbage til voldsmanden. Derfor skal man være stærk og klar på at ville ud af forholdet.

Der er 40 krisecentre spredt rundt i landet som tilbyder en god hjælp blandt andet støtte, omsorg og beskyttelse. Til stede på de fleste krisecentrene er der blandt andet en psykolog, en familierådgiver, en økonom og hos de fleste krisecentre tilbyder man også advokater hvis der er brug for det.

 

Underspørgsmål:

Hvilken form for vold er hårdest at gennemgå?

Vi har snakket med Marianne som er leder af Røntofte krisecenter. Det var svært for hende at sige hvilken form for vold det er hårdest at gennemgå da det er forskelligt fra person til person. Umiddelbart ville Marianne mene at de fleste kvinder hellere ville have en lussing end at blive hakket på psykisk.

Er der ligheder mellem de kvinder der bliver udsat for vold?

Det er især enlige mødre som løber risikoen for at blive udsat for partnervold. De udgør næsten halvdelen af alle de kvinder der udsættes for hustruvold. Altså 44 %. Det betyder at 1 ud af hver 51 enlige mødre, altså 1,9 %, udsættes for partnervold.  Hvis man kunne stoppe, at enlige mødre mellem 20 og 49 år blev udsat for vold fra deres tidligere partner, ville antallet af kvinder der blev udsat for hustruvold falde meget.

Typemæssigt er det altid tilfældige kvinder som bliver voldsramt. Det kan være lige fra en millionær kvinde der har styr på økonomien til en kassedame i netto.

Fakta:

Kærestevold er ikke et skænderi en gang i mellem, eller dårligt humør efter en dårlig dag. Kærestevold er voldelige handlinger, som gentager sig, og som udføres af en du er eller har været kæreste med.

Kærestevold kan være både psykisk, seksuel og fysisk vold. Volden er progressiv, dvs. at den bliver værre, sker med kortere mellemrum og bliver mere alvorlig med tiden, hvis ikke der sættes en stopper for det.

Knap 10.000 kvinder bliver udsat for seksuelle overgreb og 65.000 kvinder bliver udsat for vold – hvert år!

Det anslås, at ca. 28.000 kvinder i Danmark indenfor et år udsættes for partnervold.

Der anmeldes årligt lidt over 3000 tilfælde af vold mod kvinder.

Hver uge udsættes en kvinde for drabsforsøg.

Ca. 2000 kvinder flytter hvert år ind på de danske krisecentre.

80 % af hustruvold sker efter samlivets ophør, altså efter skilsmissen

Sidste år endte 12 kvinder med at blive slået ihjel af deres partner eller tidligere partner – ofte i forbindelse med et brud.

Knapt 4 % af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Der er ca. 40 krisecentre placeret rundt omkring i Danmark, hvoraf 8 også modtager kvinder og børn med handicap.

60 % af de mænd, som søger hjælp for voldelig adfærd har selv været udsat for vold som børn (der var mange forskellige resultater, så det her er et cirka tal)

 

 

1 % er kun blevet udsat for vold èn gang.

40 % bliver dagligt udsat for vold.

17 % bliver flere gange om ugen udsat for vold.

6 % bliver flere gange om måneden udsat for vold.

1 % bliver flere gange halvårligt udsat for vold.

1 % bliver halvårligt udsat for vold.

 

Tilbage til Blog

Skriv et svar

Din emailadresse bliver ikke offentliggjort. De markede felter skal udfyldes

Send kommentar