Jeg har fået lov til at sætte denne meget meget fine projektopgave om psykopater ud her på hjemmesiden. Jeg håber, den vil gavne og give viden.

Det er Sebastian, Thomas og August, der har lavet den.

 

Det kan godt være, vi ikke lægger mærke til det, men faktisk går der psykopater rundt i blandt os hele tiden og gør hverdagen sur for os. Er det det, vi vil have? Eller skal staten gøre mere for at hjælpe dem, de kan, som barn?

Ifølge skemaet kan du se, hvor få unge der ved hvad en psykopat er og kun halvdelen af voksne ved det. Og som i nok ved bruger vi begrebet som noget vildt/mærkværdigt, men er det virkelig det som en psykopat er? Det vil i finde ud af efter denne fremlæggelse.

 

Psykopater

Jeg har fået lov til at sætte denne meget meget fine projektopgave om psykopater ud her på hjemmesiden. Jeg håber, den vil gavne og give viden.

Det er Sebastian, Thomas og August, der har lavet den.

Det kan godt være, vi ikke lægger mærke til det, men faktisk går der psykopater rundt i blandt os hele tiden og gør hverdagen sur for os. Er det det, vi vil have? Eller skal staten gøre mere for at hjælpe dem, de kan, som barn?

Ifølge skemaet kan du se, hvor få unge der ved hvad en psykopat er og kun halvdelen af voksne ved det. Og som i nok ved bruger vi begrebet som noget vildt/mærkværdigt, men er det virkelig det som en psykopat er? Det vil i finde ud af efter denne fremlæggelse.

 

Psykopater

 

(Alle)

Forside (Dias 1):

vi har valg at have psykopater som emne.

(Sebastian)

Indhold (Dias 2):

 • Undersøgelse i Vejle (hvordan bruger vi begrebet)
 • Hvad er en psykopat?
 • Hvordan bliver man psykopat?
 • Kan vi mærke dem?
 • Interview med Jacob Geday
 • Hvad kan vi gøre for at hjælpe dem?

Hvad er en psykopat? (Dias 3) (ordner seb)

Film (Dias 4):

Filmen vi har optaget, som vi viser frem evt. skema7

(August)

Hvordan bruger vi begrebet (Dias 5):

Ifølge skemaet kan du se hvor lidt unge der ved hvad en psykopat er og kun halvdelen af voksne ved det. Og som i nok ved bruger vi begrebet som noget vildt/mærkværdigt, men er det virkelig det som en psykopat er? Det vil i finde ud af efter denne fremlæggelse.

Hvad er en psykopat? (Dias 8)

(Sebastian)

Ifølge hjemmesiden lisegården.dk er en psykopat ”en person, som bruger charme, manipulation og vold til at kontrollere andre og derved tilfredsstille deres egne behov. I mangel på medfølelse for andre og manglende samvittighed tager de hvad de ønsker uden at vise den mindste fornemmelse af skyld, anger eller beklagelse.”

(Thomas)

Dyssociale personlighedsforstyrrelse (Dias 8): Psykopati er det ”gamle” ord for dyssocial personlighedsforstyrrelse, man brugte nemlig også ordet psykopat for land tid siden. Nu bruger man ordet dyssociale personlighedsforstyrrelse især inde for lægevidenskaben. Dyssocial betyder at man er antisocial. Altså er en psykopat meget egocentrisk og handler mere efter egne behov frem for andres.

Personlighedsforstyrrelse (dias 8)

(Thomas)

Personlighedsforstyrrelse betyder at du kan umiddelbart være normal at omgås, men der kan være et punkt i din tankegang som er helt anderledes. Der menes at hele 10-15% af befolkningen en slags personlighedsforstyrrelse. Dvs. 2-3 stykker måske bare i vores klasse.

(Dias 9) Dyssocial personlighedsforstyrrelse

(August)

For at beskrive en person med dyssocial personlighedsforstyrrelse, er der disse kendetegn:

– Udvise grov ligegyldighed overfor andres følelser

– Manglende ansvarsfølelse og respekt for sociale normer eller forpligtelser

– Manglende evner til at fastholde forbindelser med andre mennesker

– Have svært ved at tolerere frustrationer og have en lav aggressionstærskel

– Være ude af stand til at føle skyld eller til at lære af erfaringer f.eks. fra straf

– Have tendens til at komme med bortforklaringer og  til at give andre skylden for sine egne negative sider

Hvad er en psykopat?

Generelt (dias 10)

(Sebastian)

 • Psykopater er ekstremt selvoptaget. De handler kun efter deres eget formål og spilder ikke tid med mindre det er til nytte for dem selv. Ja faktisk er hele deres tankegang baseret på deres egne behov, da de selv mener de er højere end andre.

(Sebastian)

 • Psykisk terror. Få, men farlige psykopater kan have en tendens til at bortforklare. De er ikke bare enormt gode til at kører psykisk terror på modparten, men de kan også finde på at bruge det som en metode for at give ham/hende hele skylden uden ham/hende har gjort noget.

(Thomas)

 • Nedgøre andre. Psykopater mener selv at de er meget mere højt stillede end andre. Derfor så længe de har mulighed for det, nedgøre de andre for at få en endnu bedre selvtillid. Især højtstillede psykopater som har mulighed for det. Denne nedgørelse ødelægger ofte andre folks selvtillid, og nogle gange så meget at de ikke engang turde spørge efter hjælp.

(August)

 • Løgne. Som mange andre egocentreret ting psykopater gør, så lyver de også. Endda meget groft. De lyver kun for at opnå fordele for dem selv og man skal passe på ikke at blive for naiv, hvis man omgås psykopater, fordi de vil prøve at fordreje virkeligheden og lyve om forskellige oplysninger for at opnå hvad de vil. Til gengæld skal man heller ikke være for mistroisk, for psykopater kan ikke lide ikke at få ret, og det ikke at få sin vilje kan nemlig godt gøre dem aggressive og kan ende med vold og i sjældne tilfælde mord. Men det er mest en af de ting som ”de farlige” psykopater gør, altså at lyve groft.

 

Hvad er en psykopat? (dias 12)

(Sebastian)

Den normale og farlige:

Ifølge en rapport fra hjemmesiden Lisegården.dk kan psykopater deles op i to bokse:

 • Den forholdsvise normale

En umiddelbart normal person, men en person der handler stadig kun egoistisk, dog ikke for at gøre nogen harm på nogen.

 • Den meget farlige:

Den meget farlige er en person som lyver, bedrager og skylder al skyld på andre. Disse psykopater kan være meget farlige i lederstillinger hvor de kører psykisk terror på deres medarbejdere. Få gange kan deres lave aggressions tærskel ende i vold og meget sjældent et mord. Det er nok typisk de ”farlige” psykopater som man ser i gyser/vold film.

Dias 13: Psykopat? charmerende? Tyranniserende?

(Thomas)

Psykopater kan være meget svære at afsløre, for de fleste vil opleve psykopaten som en charmerende og venlig person, mens psykopaten for det meste udvælger sig et offer, som han/hun er en rigtig tyran over for (tyran = sin onde side)

Psykopaten har nemlig to sider. En venlig/charmerende og en tyrannisk/ond side. Men den onde side viser den kun til meget få personer, så personen det går udover for svære ved at fortælle det til nogen, da psykopaten plejer at være venlig.

Psykopater udvælger sig for det meste kun et offer at nedgøre, men de kan også have flere. Offeret kan fx være psykopatens kone eller kæreste. Derefter kører de psykisk terror, eller få gange fysisk vold på personen. Langsommere mister personen sin selvtillid og kan ende med ikke engang at turde få hjælp fordi de tror det dem selv det er galt med og fordi de bange for de ikke tror på dem. For overfor andre mennesker spiller psykopaten som sagt venlig og charmerende.

 

Hvordan bliver man psykopat? (Dias 15)

(thomas)

Hvordan bliver man psykopat:

 

I de fleste tilfælde går psykopati i arv. Men det kan også forekomme af en dårlig opvækst som lille. har ens forældre fx haft et alkoholmisbrug, eller stofmisbrug, har man haft en social lav status eller forældrenes økonomi har været dårlig så de ikke har tid til deres børn pga. arbejde, så kan der også være risiko for at blive psykopat pga forældrene ikke har tid til sine børn og får dermed ingen følelse af at blive elsket, hvilket senere hen kan danne en manglende medfølelse for andre folk, fordi de er bange for samfundet.

 

Kan vi mærke psykopaterne? (dias 17)

(August)

Der er mange flere mennesker i befolkningen der bliver nedgjort og udnyttet af psykopater, end vi lige forestiller os. 2-3% af befolkningen er psykopater. Dvs. 100.000 – 150.000 personer i Danmark. Psykopater har for nogle gange mere end et offer, for de har jo både familie venner og andre de kan nedgøre. Det betyder at der ca. er hele 10% af befolkningen kan blive påvirket af en psykopat. Dvs. 400.000 – 600.000 mennesker. Altså hver 10’ene person.

Kan vi mærke psykopaterne? (dias 18)

Kendte psykopater:

(Thomas)

Hitler:

Før Adolf Hitler kom rigtigt til magten blev han undersøgt af en læge, med psykiatri som speciale. Da han havde kigget på Hitlers adfærd kom han frem til at han måtte være psykopat, og at han derfor var uegnet som leder. Alligevel blev Hitler diktator. Han hånede og dræbte mentalt syge, jagede og gassede jøder uden medfølelse.

 

Der er mange meninger om Hitler, nogle mener han var genial, og andre at han bare var magtsyg, men det er næsten helt sikkert at han var psykopat, siger hjemme siden ”lisegården.dk’s rapport”.

 

(Sebastian)

Peter Lundin:

En meget kendt og farlig psykopat er Peter Lundin. Som 20-årig slog han sin mor ihjel og begravede hende på en sandstrand. For den episode kom han 15 år ï fængsel. Senere dræbte og parterede han sin samlever Marianne Pedersen, og hendes to sønner. Han er nu i fængsel på livstid.

Folk som Peter Lundin er der selvfølgelig meget få af, men han er et tydeligt bevis på, at psykopater ingen sans har for andres følelser, de vil gøre næsten alt ved andre personer, for at tilfredsstille sine egne behov, altså de meget ”farlige”.

 

Hvordan kan vi hjælpe psykopater? (dias 19)

INTERVIEW MED Jakob Geday

(Thomas)

Jakob Geday er neolog og hjerneforsker som har forsket i PET-skanning i forskellig hjerne sygdomme og deriblandt psykopater.

Ifølge Jakob Geday’s undersøgelser viser det at den nederste pandelap, altså den del af hjernen hvor følelserne, ikke rigtigt fungerer. Psykopater kan f.eks. slet ikke forstå hvordan folk kan begynde og tude over en film.

Derimod kan ”smarte” psykopater lære at udtrykke følelser. De kan aldrig forstå følelser, men ”smarte” psykopater, for ikke at skille sig ud fra mængden, lader de som om de kan udtrykke følelser.

Hvorimod nogle psykopater er ikke så ”smarte” og viser derimod deres sande jeg, uden at lade som om.

Men ligesom normale mennesker siger mange sande ting når de er fulde, så hvis ”smarte” psykopater er fulde, viser de deres sande jeg, altså de udtrykker ingen følelser, som andre mennesker.

Hvordan kan vi hjælpe psykopater? (dias 22)

 

BEHANDLING

(August)

Det er ikke en god ide at lægge psykopater på psykiatriske institutioner. Psykopaters manglende sociale indstilling ville give problemer og vanskeligheder når psykopaten bliver sat i gruppe.

Ifølge Lise Seidelin kan man ikke hjælpe psykopater til at fjerne den ”tyranniserende” side, men man kan i stedet hjælpe psykopaten til at bruge sin ”venlige” side mere end sin tyranniske side. Denne såkaldte ”hjælp” kan kun foregå ved at en person som er tæt på ”psykopaten”, langsomt men, på lang sigt for ændret psykopatens adfærd, fra den tyranniske side. Det ofte svært for denne person som er tæt på en psykopat, men med hjælp fra læger som Lise Seidelin kan man lærer hvordan man skal takle dem.

(Thomas)

Ellers skal det foregå fra helt lille. Ifølge Lise Seidelin kan man se på små børns adfærd om de er i gang med at udvikle den dyssociale personlighedsforstyrrelse. Små børn der har en tendens til at lyve eller skylde skylden på andre næsten hele tiden kan sagtens være på vej mod psykopati. Man kan godt hjælpe små børn som har disse problemer ved at ansætte nogle til at tage sig af dem, da det ofte forældrene som ikke har tid til dem.

 

(Sebastian)

(dias 23) – Det kan godt være vi ikke lægger mærke til det, men faktisk går der psykopater rundt i blandt os hele tiden og gør hverdagen sur for os. Er det det vi vil have? Eller skal staten gøre mere for at hjælpe dem de kan som barn?

 

(Alle)

Kildeangivelse (Dias 24)

Personlighedsforstyrrelser af Erik Simonsen

Lisegaarden.dk

Google.dk

Wikipedia.org

Stochholm.be

Netpsykiater.dk

Psyke.dk

Netleksikon.dk

Psykiatriregionh.dk

Lise seidilin

Jacob Geday

 

Er du i tvivl om, hvad en psykopat er?
Eller er du udsat for en med psykopatiske træk?
Du er hjertelig velkommen til at ringe til mig Lise Seidelin på tlf. 24 22 16 22 eller skrive. Alle henvendelser behandles fortroligt og er uforbindende. Eller se mere under kontakt.

 

Tilbage til Blog

Skriv et svar

Din emailadresse bliver ikke offentliggjort. De markede felter skal udfyldes

Send kommentar