10-3-2009 Jeg har fået lov til at lægge denne rapport – Psykopater – ud på min hjemmeside. Det er Sabrina, Maya, Esther, Line og Naaja, der har lavet den. De går på Rantzausminde Efterskole. Jeg synes, det er en flot rapport, som er værd at læse. Held og lykke med læsningen. Desværre kunne jeg ikke få deres fine billeder sat ind her.

 

Psykopater

Problemformulering

 • Hvad er en psykopat?
 • Hvad er definitionen af ”psykopat”?
 • Hvad er folks opfattelse af psykopater?
 • Hvad er narcissistisk personlighedsforstyrrelse?
 • Hvad er dyssocial personlighedsforstyrrelse?
 • Hvilke forskellige slags psykopater findes der?
 • Hvordan kan man forarbejde/hjælpe psykopater?
 • Kan psykopati fremkomme af miljø/opdragelse?
 • Er psykopati arveligt?

 

Gruppeevaluering:

Samarbejdet har været fint. Line måtte tage hjem torsdag, hvilket var ærgerligt

(men samarbejdet virkede stadig fint efterfølgende).

Vi synes selv, at vi har nået i store træk, hvad vi ville, og vi har fået svar på vores

problemformulering. Vi har lært meget omkring psykopati, og de forskellige

personlighedsforstyrrelser.

Vi har også haft nogle ting, som ikke gik efter planen bl.a. et interview (vi kunne ikke

få en tid med dem vi skulle snakke med), vores film-mix (lydspor og kapitler virkede ikke i sammenhængen, og tog meget af vores fritid). Men heldigvis virkede filmen til sidst, og interviewet blev på skrift.

Vi synes selv ugen er gået fint, trods småproblemer, og vi føler vi nåede det vi skulle.

 

Indholdsfortegnelse:

Side 4:

Hvad er definitionen af psykopat?

Hvad er en psykopat?

Side 5:

Hvilke forskellige slags psykopater findes der?

Dyssocial personlighedsforstyrrelse.

Er dyssocial personlighedsforstyrrelse arveligt?

Side 6:

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse.

Side 7:

Interview (Lise).

Side 8:

Peter Lundin

Side 9:

Adolf Hitler

Side 10:

Statistik

Side 11:

Kilder

 

Hvad er definitionen af psykopat?

”En psykopat er en person, som bruger charme, manipulation og vold til at kontrollere andre og derved tilfredsstille egne behov.

I mangel på medfølelse for andre og i kraft manglende samvittighed tager de hvad de ønsker uden at vise mindste fornemmelse af skyld, anger eller beklagelse.”

 

Hvad er en psykopat?

Psykopater har kendetegn, at de har stort behov for kontrol og fokus på sig selv. De har en evne til at fralægge sig skyld.

Psykopater vil bare have at alt retter sig efter deres ønsker. En psykopat har mistillid til sine omgivelser. Mange gange viser det sig, at personen har haft svigt i sin opvækst eller ikke har fået omsorg nok fra forældrene. Da psykopater har svært ved at forstå og kommunikere ordentligt med andre folk. Det er pga. evnen til at kommunikere med den forreste pandelap. Trods alt så er det stadig muligt, at forelske sig i en psykopat.

Nogle siger at man kan se det på deres øjne, om de er psykopater. De taler om et “krybdyrblik”, stive øjne der ikke reflekterer. Eller bundløse øjne.?Nogen taler om, at de lever i deres egen verden. Nogle siger også at de udtrykker sig på andre måder end, at snakke fordi de har noget inde i sig selv, som de ikke føler, de kan dele med andre. De kan f.eks. male deres følelser eller skrive digte/citater.

 • Personen er ikke til at stole på, lyver og snyder for, at opnå øjeblikkets fordele.
 • Kan ikke tåle kritik eller modstand.
 • Er ekstrem meget selvoptaget.
 • Begår ofte voldtægt, røveri, svindel og er ligeglad med farer (f.eks. spritkørsel).

Psykopater mangler evnen til at knytte sig til folk. De stoler ikke på nogen, heller ikke samfundet. De har heller ikke nogen ingen morale eller humanistiske livsværdier. Derfor sætter de deres behov over alle andres, og derfor har de kun negative forventninger til andre. Derudover er de dominerende, og egocentreret.

En svaghed som psykopater næsten alle sammen har er, at de ikke tror på kærlighed.

 

Hvilke forskellige slags psykopater findes der?

Psykopater er ikke kun diktatorer eller seriemordere. De er folk som går rundt i blandt os i jakkesæt på gaden. Der er forskellige slags psykopater, farlige og mindre farlige.

 • De forholdsvis harmløse:

Det kan f.eks. være svage psykopatiske træk, som bl.a. at have egoistiske behov for succes. De har ikke onde hensigter, og prøver ikke bevidst at ramme folk omkring sig med deres egoisme.

 • De benhårde despotiske demagoger:

Denne slags gruppe psykopater er de farlig. De er voldelige, lyver og bedrager. Deres største evne er, at de forfører og manipulere deres omgivelser. I erhvervslivet misbruger de deres magt.

 

Dyssocial personlighedsforstyrrelse:

Dyssocial personlighedsforstyrrelse er nutidens betegnelse for ”psykopat”.

Det skyldes at børnene arver nogle egenskaber fra forældrene. Man påvirker hinanden i en familie, og hvis børnene ikke for den nødvendige omsorg f.eks. fordi forældrene drikker, vil børnene på den måde ikke stole på nogen. Personen vil ikke få kendskab til ansvarlighed. Man har også svært ved at mærke skyldfølelse. Man bliver ret frustreret, aggressiv og voldelig. De tænker kun på her nu, hvilket gør, at de tit kommer ud i kriminalitet, fordi de ikke tænker på konsekvenserne på længere sigt.

Hvis man har drukket i mange år, eller er stofmisbruger kan man godt få dyssocial personlighedsforstyrrelse.

 

Er dyssocial personlighedsforstyrrelse arveligt?

Har man en mor eller en far der lider af dyssocial personlighedsforstyrrelse, så har man selv større chance for, at få psykopatiske træk. Eller hvis fx faren lider af en mildere form for psykopati og moren er fx stofmisbruger, så har barnet også en god chance for også og lide af psykopati.

Får man enæggede tvillinger, og moren eller faren lider af psykopati, er det næsten 100% sikkert at tvillingerne kommer til, at lide af det samme.

Man kan også få en dyssocial personlighedsforstyrrelse, hvis man fx har været ude i et længere stof eller alkoholmisbrug. Personerne der arver dette bliver fx meget barnlige i deres adfærd. Og man har fundet manglende angst i smerteforsøg hos dem.

Grunden til deres barnlige adfærd er, at deres hjerner ikke udvikler sig helt som de skulle på specielle områder, og aldrig udvikler sig helt op på det voksne sted.

Det medbringer også en meget egoistisk og kortsigtet adfærd, lige som man ser hos børn.

Fordi deres hjerne ikke udvikler sig helt som den skal, så har de brug for hele tiden at bevæge jeg, skabe opmærksomhed om sig selv, stimulere sig for ikke at kede sig.

Dog ses psykopati mest tydeligt og voldeligt hos folk i de unge år, da de senere bliver lidt mere modne, og får nemmere ved at styre sig og sit temperament.

Alle der lider at psykopati ved det godt selv. Det er helt bevist, hvis din chef er psykopat og manipulere med hans/hendes ansatte. De bliver ved så længe de får mulighed for det, da de også har ekstremt god selvtillid, ellers får de det ved, at nedbryde andres.

 

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse:

Hvis man har narcissistisk personlighedsforstyrrelse, så tror man, at man er bedre end andre – at man er noget specielt. Man er meget optaget af rigdom og berømmelse. Der er stor risiko for at man får en depression. De har behov for at blive beundret.

Andre kendetegn er, at personen til tider føler sig supergod i modsætningen til andre dage, hvor personen føler sig tom og værdiløs.

Personen er egocentreret, og tænker mest af alt kun på sig selv.

 • Misundelse
 • Jalousi
 • Vrede over for andre

= Pga. At de har noget, personen selv mangler.

Narcissisme stammer fra græsk mytologi: en græsk yndling ved navn Narkissos forelsker sig i sit eget spejlbillede, og glemmer alt andet omkring sig (også nymfen Ekko, som har sværmet omkring ham i lang tid). Han tænker kun på sig selv, intet andet.

Vi har interviewet Lise Seidelin over telefonen. Hun arbejder med mennesker der er tæt på psykopater (læge):

Kan du definere ”psykopat”?

”Det er dyssocial personlighedsforstyrrelse.”

Er det mest kvinder eller mænd som henvender sig til dig med problemer angående pårørende med psykopatiske træk?

”Der er lige mange kvinder og mænd.”

Er det mest den mildere eller den grovere form af psykopati dine klienter har været udsat for?

”Det er meget forskelligt. Men oftest dem der har været udsat for den grove form for psykopati jeg arbejder med, da dem som har den mildere grad ikke har så meget brug for hjælp.”

Hvilken effekt har psykopatens opførelse på sine pårørende?

”En psykopat har 2 sider – en god og en ond. Ikke mange mennesker oplever psykopatens onde side, da personen viser sin gode side til omverdenen. Dog er der nogen som oplever den onde side. Psykopaten udvælger sig nemlig et offer.”

Ud fra dine erfaringer, kan du så fortælle om, det mest er arveligt eller pga. opdragelse og miljø, som er skyld i psykopatens opførelsen?

”Jeg vil ikke sige, at det er gener, som mange andre siger. Men at det mest er miljø og det sociale, som er skyld i psykopatens opførelse.”

Kan man se på børn om, de bliver psykopater, når de bliver ældre?

”Man kan se på børn, om de bliver psykopater senere i livet, via måden de opfører sig på. Disse børn giver altid andre skylden for problemer, og som voksne psykopater, har de også en god og ond side. Så de opfører sig derfor også forskelligt overfor forskellige mennesker. Eller påvirkning af forældrenes opførsel, hvis de nu i forvejen er psykopater.”

 

Peter Lundin:

 1. 7 april 1991 kvalte Lundin sin mor.
 2. 16 juni 2000 dræbte og parterede Lundin sin kone og hendes to sønner.

Erklæret ikke sindssyg, men:

”Betydelig grad er afvigende, selvcenteret og selvovervurderende samt præget af en udtalt tendens til umiddelbar behovstilfredsstillelse. Han er hertil præget af manglende forståelse til at registrere eller forstå andre menneskers følelser og behov. Han er derfor i farer for andre.”

 

Holdninger:

– Nogen mener, at Peter Lundin er psykopat: under et interview malede han halvdelen af sit ansigt sort. I forbindelse med dette interview, var en læge til stede. På ”Psyckopathy-checklist” hvor 40 point var max, fik Lundin 39 point. Han karakteriseres altså som ubetinget psykopat.

 

Peter Lundin taler ud:

http://ekstrabladet.tv/nyheder/indland/article1079866.ece

 

Adolf Hitler:

Under 1. verdenskrig, meldte Hitler sig til den bayerske hær. Han blev undersøgt af flere forskellige psykologer og neurologer, som mente at han var hysteriker og led af posttraumatisk belastningsreaktion. Pga. af dette, blev han undersøgt af en militærlæge med speciale i psykiatri. Militærlægen gav diagnosen, at Hitler var psykopat og derfor var uegnet lederopgaver.

Hitler gik ind i politikkens verden, og fik pga. sine talegaver flere og flere stemmer. Det tog ikke lang tid før han fik lederpositionen i NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei / Det Nationalsocialistiske Tyske Arbejderparti). I 1921 blev Hitler formand for partiet.

 1. 30. januar 1933 til d. 30. april 1945, var han tysk kansler.
 2. 23. marts 1933, blev loven til at lindre nøden for folket og riget, det gjorde at Hitler nu havde fuldstændig magt. Hitler var nu diktator.

Hitler hånede og dræbte handicappede. Han jagede og dræbte jøder.

 

Holdninger:

– Der er flere forskellige holdninger om Hitler. Nogen synes, at han var genial pga. At han kunne overbevise så mange folk til, at dræbe så mange mennesker. Andre synes, at han var psykopat, hvilket hans diagnose (psykopatisk hysteri) fortæller. Nogen synes, bare at han var magtgal, og at han i sin tid som leder blev sindssyg.

 

Statistik

2 % af befolkningen i Danmark er psykopater

Der er 1 % sandsynlighed for, at din veninde er psykopat

Der er 2-4 % sandsynlighed for, at din ven er psykopat

20 % af indsatte i fængsler er psykopater

10 % af ledere er psykopater

Man kan godt regne med, at der i Danmark findes omkring 200.000 psykopater.

 

Psykopater:

Ordet psykopat kan få det til at gyse i folk. Man tænker på seriemordere og diktatorer. Men de allerfleste psykopater er ikke ”rigtige” kriminelle. Men går rundt blandt resten af befolkningen – ofte klædt i chef tøj – og gør livet surt for os.

 

Kilder:

http://www.stochholm.be/Psykopati.html (Forældet link)

 

http://netpsykiater.dk/htmsgd/Narcissistisk.htm  (Forældet link)

 

http://www.netdoktor.dk/fokus/psykopater.htm

 

http://www.sundhedsguiden.dk/illness.aspx?categoryld=652&article=1459&kat=depression_angst (Forældet link)

 

http://da.wikipedia.org/wiki/Narcissisme

 

http://da.wikipedia.org/wiki/Psykopati

 

http://www.netpsych.dk/Articles.aspx?id=70

 

http://www.psykiatrifonden.dk/info/01_2004/hvemerdissepsykopater.html (Forældet link)

 

http://www.psyke.dk/psykopat.offer1.html (Forældet link)

 

http://www.dr.dk/Tema/dinchefhaderdig/Artikler/psykopatpaajob.htm (Forældet link)

 

http://blog-dyn.tv2.dk/t.bramsbye/entry47262.html (Forældet link)

 

http://da.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler#1._verdenskrig_.281914-1918.29

 

lisegaarden.dk

 

http://www.psykiatrifonden.dk/info/01_2004/hvemerdissepsykopater.html (Forældet link)

 

http://www.psykoterapeutforeningen.dk/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=71 (Forældet link)

 

Tilbage til Blog

Skriv et svar

Din emailadresse bliver ikke offentliggjort. De markede felter skal udfyldes

Send kommentar