Det kan være farligt at gå fra kæresten

Hvorfor så jeg det ikke komme, hvorfor lod jeg det ske, er nogle af de spørgsmål, der følger i kølvandet på trusler og vold fra kæresten og ekskæresten. Men kan man på forhånd spotte om den potentielle kæreste er farlig? Svaret er klart:

  • Nej, siger Lise Seidelin, privatpraktiserende læge og med speciale i voldsramte, der blandt andet behandler med samtaleterapi og visualisering.
  • Vi har alle en facade, men mennesker med psykopatiske træk har en facade, der er så indgroet, at det kan være meget svært at gennemskue den – og ikke mindst, at der bag facaden kan gemme sig en meget alvorligt voldelig person. Det går ofte langsomt at lære at se ind bag personen og erkende, at der er noget galt.

De fleste voldelige har psykopatiske træk, og en person med psykopatiske træk er ofte voldelig, forklarer hun. De ser sig bl.a. selv som de eneste, der er gode, det er partneren, der er forkert og gør alt forkert.  Desuden er de ofte ekstremt dygtige til at lyve.

  • Hvis du begynder at føle dig forkert, fordi han gang på gang fortæller dig, at alt, hvad du er og gør, er forkert, er du sandsynligvis udsat for vold, – psykisk vold, for det er naturligvis ikke sandt, at du er forkert.

Lise Seidelin forklarer, at de fleste ikke kan forstå, hvorfor en kvinde, der er udsat for partnervold, ikke bare går.

  • Men oftest er det farligere at gå fra en voldelig eller psykopatisk kæreste M/K end at blive. Statistikken viser, at 80 procent af volden sker efter adskillelsen. Især hvis der kommer en ny kæreste til, er det virkelig farligt. Men selvfølgelig er det også risikofyldt at blive, siger hun.

Bag facaden har den voldelige en frustration, som bliver projiceret over på partneren. Han forsøger hele tiden at lave om på hende, fordi han selv har det svært og ikke er i stand til at ændre sig selv.
Frustrationen opstår, fordi han af en eller anden grund ikke har det godt – eksempelvis pga. barndomstraumer.

  • Men hans barndomstraume bliver ikke anderledes af, at han forsøger at ændre hende. Når hun så prøver at komme væk fra forholdet, bliver han endnu mere frustreret, fordi det ødelægger hans billede af selv at være perfekt. Når hun tager en selvstændig beslutning, bliver det endnu værre. Hun skal komme tilbage, så han kan opretholde sit selvbillede, men det hjælper ikke, for der er ikke noget, der hjælper.

Lise Seidelin understreger, at kvinden skal lære at sige fra og styrke sig selv, så hun kan tackle hans måde at være på – lige meget om hun bliver eller går fra ham. Det kan kvinden gøre ved at søge hjælp direkte hos en professionel behandler eller gå gennem f.eks. Landsorganisation af kvindekrisecentre. Hvis hun ikke har styrken til at søge hjælp alene, er det en god idé at betro sig til veninder eller familie, så de kan hjælpe hende til videre hjælp.
www.lisegaarden.dk

Fakta:
Hvert år dør 16 – 35 kvinder som fælge af vold.
28.000 kvinder bliver årligt udsat for vold fra en nuværende eller tidligere partner. Og næsten 9.000 mænd rammes hvert år af partnervold.
To handlingsplaner har siden 2002 været sat i gang for at bekæmpe partnervold. Undersøgelser tyder på, at indsatsen har virket. Ifølge statistikken er der blevet færre voldsramte kvinder siden 2000, og færre børn vokser i dag op i familier med partnervold. Desuden ser det ud til, at de voldsramte kvinder er blevet mere bevidste om mulighederne for at få støtte og konkret hjælp til at komme ud af forholdet.
En evaluering vurderer blandt andet, at indsatsen har bidraget til en proces, hvor vold mod kvinder er bragt ind som genstand for debat i den offentlige sfære.
Selv om antallet af voldsramte kvinder er faldet, er der stadig mænd, der er voldelige over for deres nuværende eller tidligere partner. Og der findes også kvinder, der slår deres partner.
Derfor lancerer regeringen i år en ny ”National strategi til bekæmpelse af vold i nære relationer” med over 30 konkrete initiativer.
Kilde: www.lige.dk

Lisegården