Når andres fejl ødelægger os

Vi kan alle lave fejl, det er helt menneskeligt, at gøre det. Vi ville ikke være mennesker, hvis vi ikke lavede fejl. Selv teknik laver fejl. Så sådan er livet.

Der kan være mange typer af fejl, der kan laves. Der hvor det går galt, det er, når det går ud over andre. Sådan så andres fejl går ud over os, eller vores fejl går ud over andre.

Nogle laver fejl med vilje, så det skader andre. Det er her de psykopatiske træk kommer ind, volden, overgrebene, mobningen, Janteloven, osv. Når man direkte er ond ved andre med vilje. Det er virkelig skadeligt, ikke bare for den det går ud over, men også for den der gør det.

Problemet er, hvordan vi takler, når vi eller andre laver fejl. Når andres fejl går ud over os, eller vores fejl går ud over andre, så kan det gå virkelig galt for os, men også for den, der laver fejlen. F.eks. en trafikulykke, hvor en laver en fejl – kommer til at køre i den gale side af vejen – så i yderste konsekvens, så dør vi, men det gør den, der laver fejlen også.

Der er så også alle de mindre fejl, der ikke er fatale. Hvor jeg dog kender det ikke bare fra mig selv, men også fra andre og fra klinikken, hvor deres fejl går ud over mig.

Jeg har selv prøvet det

F.eks. da en hjemmeside leverandørs fejl var ved at lukke min virksomhed. Eller en psykotisk kunde der anklager mig for alt muligt til myndighederne, og de så vil lukke min virksomhed. Men også da min daværende kæreste bagtale mig så meget, så jeg blev fyret.

Eller da jeg var udsat for vold, hvor jeg måtte gå under jorden, for ikke at blive udsat for mere vold, det hjalp dog ikke, da jeg kom hjem blev jeg udsat for endnu mere vold, eller da en veninde sygeliggjorde mig, så ingen troede hvad jeg sagde.

Eller kommunen ikke ville give mig reservefodtøj, hvor de ville have mine fødder opereret, og jeg endte med at få kronisk bronkitis, fordi jeg skulle gå rundt med våde fødder, de 4 år kampen med kommunen varede, osv. osv.

Der er så mange steder, hvor der bliver begået fejl enten fra os selv eller fra andre, hvor det går ud over nogen.

Så hvordan takler vi fejl

Og hvordan gør vi, så vi kommer til at lave så få fejl som muligt, og hvordan undgår vi, at andres fejl ødelægger os? Også her bruger jeg acceptprocessen. Det er den, der har lavet fejlen, som har lavet fejl. Også her skal vi ind og finde ud af, hvad der er rigtigt for os i den givne situation. Nogle gange skal vi sige fra med kærlighed, nogle gange skal vi kæmpe for vores rettigheder, nogle gange indgå kompromiser, nogle gange skal vi intet gøre, nogle gange er der ingen muligheder. Det er meget forskelligt fra den ene til den anden situation.

Men det vi altid skal gøre, det er at vide, at vi er gode nok, også selv om vi laver fejl og andre laver fejl. Vi er alle meget værdifulde, bare fordi vi er til – er født. Så vil andres eller vores egne fejl ødelægge os mindst muligt.

Så husk lige meget hvad du laver af fejl, og hvad andre laver af fejl, siger og gør, så er du et dejligt og vidunderligt menneske, elsket bare fordi du er til – er født. Intet andet.

 

Tilbage til Blog

 

Se mere om billedet under Billeder

1 Kommentar

Skriv et svar

Din emailadresse bliver ikke offentliggjort. De markede felter skal udfyldes

Send kommentar