Se mennesket før diagnosen

Oversigt

Se mennesket før diagnosen

Jeg så DR ”Gal eller normal” i går, og nu her denne artikel ”Se barnet før diagnosen”. Hvor er det bare godt, at det kommer frem. Vi skulle have flere udsendelser som ”Gal eller normal” og flere artikler som ”Se barnet før diagnosen”. De er virkelig gode.

Vi er alle mennesker med gode og dårlige sider – alle. For nogle er det på en måde, for andre er det på en anden måde. Men vi er alle gode nok, som vi er. Vi kan se de gode sider og fremme dem, i accept af de negative sider, så bliver livet meget bedre og lettere at have med at gøre.

Problemet kommer, når vi ser mere på de negative sider hos en person, og så stempler personen som forkert - diagnose. Ja! Det kan man gøre på alle, hvis det er det, man vil. Men det er forkert at gøre det, og det ødelægger mere, end det gavner.

Jeg var især imponeret af Siri i ”Gal eller normal”, der har diagnosen skizofreni og har både høre- og synshallucinationer, og alligevel klarer sig så godt i hverdagen, så ingen af de professionelle opdagede det. Det siger virkelig noget om vores fejlagtige nedværdigelse af mennesker med diagnoser, som der står i artiklen, "Vi ser diagnosen og ikke mennesket". Siri har været heldig og haft mennesker omkring hende, der har kunnet støtte hende og give hende en tro på, at hun er god nok. Det lyste langt ud af hende. Det var så dejligt at se.

Når et menneske bliver set, hørt og taget alvorligt, så vokser det, og begynder at kunne takle de negative sider i sig selv og i livet. Begynder at se de positive sider og begynder at værdsætte alle de positive sider. Det er så dejligt at se, når det lykkes. Det glæder mig altid.

Politiken ti 22-05-2012

Se barnet før diagnosen

Lisegården